proglašenje pobjednika

MARKO RISTIĆ IZ PULE NAJBOLJI BARISTA U HRVATSKOJ: Ovo mi je najdraža pobjeda jer nije na mom terenu

| Autor: Lara BAGAR
Najbolji baristi Hrvatske

Najbolji baristi Hrvatske


Marko Ristić iz pulskog bara Bassa najbolji je barista u Hrvatskoj, titula je koji je ovaj pulski barmen osvojio na finalnom natjecanju na kojem je sudjelovalo 10 najboljih barista iz Hrvatske. Natjecanje je organizirala Franck kava u zagrebačkom Johann Francku uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada.

Zanimljivo je da je 40-godišnji Marko Ristić poznati pulski barmen, inače predsjednik Udruge barmena Istarske županije, sada briljirao i na drugom terenu. " Moj su inače shaker i boce. Zato mi je ovo najdraža nagrada jer nije na mom, već gostujućem barističkom terenu", nije krio zadovoljstvo osvojenom titulu.

Četiri napitka u 15 minuta

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave s potpisom, tzv. "signature" kokteli natjecatelja. Također, ocjenjivao se okus svakog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, te čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe. U ocjenjivanju natjecatelja stručni žiri se vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

"U tom kratkom vremenu trebalo je pripremiti zadano, prezentirati sebe i napitak, pričati i pritom biti opušten, veli ovaj iskusni barmen i barista koji otkriva da je u koktel stavio sastojak koji je sigurno oduševio žiri, a to je craft đin koji on proizvodi samo za svoje potrebe i nije u slobodnoj prodaji niti u njegovom baru Šumi more na Valkanama niti u Bassu kojeg je ovoga ljeta uzeo u najam sa suprugom.

Dva gutljaja

Prava kava, odnosno, espresso se servira odmah a gost je pije u dva gutljaja, baš onako kako Talijani rade, objašnjava i otkriva i da je mlijeko ključ dobre kave. " Kada se mlijeko, odnonso pjenica napravi kako treba ono može zamaskirati i slabiju kavu", veli najbolji barista u Hrvatskoj.

Drugoplasirana je Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija), a treće mjesto pripalo je Kristijanu Bandalu iz Zadra (Coffee and Cake Zadar). Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koje će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju.

U sklopu barističkog natjecanja Franck je ove godine započeo i s provedbom novog programa "Franck Barista Coffee Inspiration". Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike. Program je integrirao različite obrazovne module za profesionalne bariste osmišljene s ciljem da se mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatna podrška i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere.

Suradnja sa srednjim školama

"Uz Franck barističku akademiju, ovaj obrazovni program za srednje ugostiteljsko-turističke škole još je jedan od načina na koji potičemo i podržavamo razvoj barističke scene ulaganjem u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata. Na ovaj način ujedno radimo na podizanju kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i regiji", rekao je Hrvoje Tandara, rukovoditelj Trade Marketinga u Francku.

Program suradnje sa strukovnim, ugostiteljsko-turističkim školama, koje je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Franck planira dugoročno razvijati kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanja i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u dinamičnom svijetu kave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of