VELIKO MEĐUNARODNO PRIZNANJE

KRAŠ I SONDA iz Vižinade osvojili prestižnu nagradu za redizajn Dorine

| Autor: Glas Istre
Dorina RedDot

Dorina RedDot


Kraš i Studio Sonda dobitnici su glavne nagrade Red Dot, jedne od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna, u području Brands & Communications Design, u kategoriji Packaging Design, za novu ambalažu čokolade Dorina. Ovo je prvi Red Dot za Kraš, koji predstavlja potvrdu uspješne tržišne transformacije i modernizacije dugovječnog brenda Dorine te usmjeravanja cjelokupnog poslovanja kompanije u skladu sa suvremenim trendovima.

Studiju Sonda iz Vižinade ovo je 17. po redu nagrada Red Dot, što ih svrstava među najuspješnije domaće kreativne agencije.

- Novi dizajn Dorine potrošači su upoznali početkom ove godine, a odlikuju ga suvremeniji kod karakteristične crvene boje koji je ciljano standardiziran kroz sva pakiranja, te minimalno izmijenjen logotip, kako bi podsjećao na suvremeni simbol smileyja. Za prezentaciju više od dvadeset okusa korišteni su grafički elementi trokuta koji su se nalazili i na prvim Kraševim čokoladama iz 80-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se podsjetilo na 111 godina dugu tradiciju Kraša i višedesetljetnu prisutnost Dorine. Pritom je prikaz okusa različitih Dorina standardiziran, ali i razrađen da komunicira svu širinu ponude. Novi je dizajn donio i unaprjeđenje materijala ambalaže te tako nova flowpack pakiranja, u potpunosti reciklabilna, još bolje čuvaju svježinu i zadržavaju kvalitetu proizvoda. Cjelokupno repozicioniranje tog generacijama omiljenog čokoladnog brenda provedeno je s ciljem osuvremenjivanja, povezivanja širine brenda i postizanja što bolje vidljivosti na polici kroz cjelovitu ponudu, pakiranje, vizualni identitet, prateće promotivne materijale te kampanju, navedeno je u priopćenju.

Dizajn ambalaže potpisuje Studio Sonda u čijem su timu sudjelovali kreativni direktori Jelena Fiškuš i Sean Poropat, dizajneri Aleksandar Živanov, Martina Ukić i Sanda Maričić te glavni account manager Mladen Gvozden.

- Dorina je u proteklih 26 godina više puta mijenjala izgled te, iako je jedan od omiljenih čokoladnih brendova na tržištu regije, nije bila sasvim uspostavljena dosljednost brenda kroz ambalažu, boju i prepoznatljivost. Tu smo vidjeli prostor za napredak te smo joj željeli podariti "iconic" dizajn koji će dovesti do dugoročno bolje vidljivosti na policama i percepcije uistinu široke ponude okusa, ali vidljivo objedinjene pod jedinstvenim brendom. Kada se spoje tržišni rezultati i ovakve reakcije struke u vidu nagrada za dizajn, to je dokaz da smo i mi i brend na dobrom putu i radujemo se ovom uspjehu i produktivnoj suradnji s ekipom iz Kraša, istaknuli su Jelena Fiškuš i Sean Poropat, dodavši da je za Sondu ovo 17. nagrada Red Dot.

Krašev su tim činili Nikša Farac, senior brand manager, Paulina Jurić, asistentica brand managera, Nevena Pivac, savjetnica za marketing i članica Nadzornog odbora te Marina Knežević, direktorica marketinga.

- Promjena ambalaže prepoznatljivih proizvoda uvijek je velik izazov i posljednjih je nekoliko godina bilo pokušaja redizajna naše Dorine koji nikad nisu ugledali svjetlo dana, ponajprije zbog kompleksnosti odnosno niza okusa koji su kroz dosadašnja dizajnerska rješenja bili prilično zagušeni. Zato smo još više oduševljeni osvajanjem nagrade koja nam je potvrdila da smo uspjeli ostvariti najvažniji cilj - bezvremenski dizajn s elementima modernog prikaza sastojaka, uz istovremeno odavanje počasti tradiciji Kraša i neospornoj kvaliteti. Drago nam je što smo u cijeli proces dizajna sa Studiom Sonda, čije je iskustvo u tom području neupitno, bili aktivno uključeni te što smo od samog početka jasno dijelili viziju onoga što želimo - jedinstven, moderan i uočljiv blok na polici s jasnim razlikovanjem široke palete Dorininih okusa i prepoznatljivosti, koja je u konačnici dovela i do rasta prodaje pojedinih okusa, izjavila je Marina Knežević, direktorica marketinga Kraša. (GI)

Što je Red Dot?

Nagrada Red Dot dodjeljuje se od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnijih u svijetu dizajna. Cilj je nagrade vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Prijavljene radove ocjenjivala su 24 stručnjaka za dizajn i komunikacije iz cijelog svijeta prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te razumijevanja i emocionalnog dosega spram publike. Nagrade će dobitnicima biti uručene na ceremoniji u Berlinu 28. listopada.

Povijest Kraša

Povijest Kraša započinje u Zagrebu, na temeljima tvornice za proizvodnju čokolada Union koja je osnovana 1911. godine kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi. Dvanaest godina kasnije zagrebačko poduzeće Bizjak započelo je s proizvodnjom dvopeka, keksa i vafla, a 1950. godine te se dvije tvornice s još nekoliko manjih proizvođača ujedinjuju pod zajedničkim imenom antifašističkog borca i sindikalista Josipa Kraša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater