IZMEĐU OBAVEZA I ZADOVOLJST(A)VA

KAKO BITI SRETNA I ZADOVOLJNA ŽENA Odgovore je ponudila magistrica primjenjene psihologije URSULA KREMENIĆ

| Autor: Ružica KORACA
(Ilustracija Pixabay)

(Ilustracija Pixabay)


Kakve žene jesu, kakve trebaju biti i kakve bi trebali biti pitali smo nedavno u našoj anketi naše sugrađan(k)e. Odgovori su bili sretne, i zadovoljne, prpošne i lijepe, a najbitnije - da konstantno rade na sebi.

- Žene teže biti zadovoljne, ispunjene i sretne. No pravo pitanje je kako to doista postati. Je li to samo mit i legenda – biti zadovoljna i ispunjena. Da li je to zaista moguće s obzirom na poslovne i obiteljske obaveze, svakodnevni stres te različite životne uloge koje imamo kao majke, supruge, sestre. Tko su uopće te zadovoljne žene?, ističe Ursula Kremenić, magistrica primjenjene psihologije.

Ona navodi nekoliko karakteristika zadovoljnih žena.

- Zadovoljna žena ima namjeru živjeti i biti zadovoljna. Putovanje ka zadovoljnom životu počinje kada žena postavi namjeru da želi naučiti kako voditi ispunjen život. Motivacija žene nije samo u postojanju i ulogama koje dobiva tijekom života, već u tome da osvijesti što želi za sebe i kako će to postići. Osvještavanjem i postavljanjem namjere, ženin život postaje svijet beskrajnih mogućnosti, ističe ova magistrica primjenjene psihologije.

Pored svakodnevnih životnih obaveza, zadovoljna žena ima moć stvarati pozitivna iskustva. Svjesna je i najmanjih sitnica ili radnji koje će joj taj dan podignuti energiju i ispuniti je.

- To može biti ranojutarnja kava na svom balkonu gdje će pet minuta uživati u vlastitom društvu i tišini svojih misli. Svjesno izabrana pozitivna radnja postaje pozitivno iskustvo koje daje pozitivne emocije, smatra Ursula Kremenić.

Žena se, da bi bila zadovoljna, treba osjećati dobro i rasti u svojim sposobnostima da uživate u sitnicama. Tada se stvara osjećaj optimizma i želje za još iskustava koja je ispunjaju. Na taj način se i percepcija života mijenja i ide ka optimističnom. Stvaranjem situacija koje usrećuju svakim danom sve više žena postaje zadovoljna i sretna.

- Žene često znaju biti žrtve životnih okolnosti i određenih uloga. Zadovoljna i ispunjena žena ne živi ulogu žrtve već svjesno odabire što joj je više a što manje važno, te na koji će način postići ono što želi. Pritom jasno postavlja granice za sebe i druge. Vrednuje svoje vrijeme i zna reći ''ne'' kada je to potrebno. Kako žena poštuje sebe, tako će je poštivati i okolina" kazala nam je magistrica primjenjene psihologije.

Promatranje problema kao životnih izazova jer zadovoljna žena nije u problemu već u izazovu, a odmah poslije toga je otvorena za pronalazak rješenja. Fokusirana je na to da će je životno iskustvo obogatiti i da će nešto naučiti o sebi a i drugima istaknula nam je u razgovoru Usrula.

- Sve je stvar kako percipiramo život i iskustva koja nam dolaze. Ako imamo uvjerenja da nam se stvari samo događaju i nemamo na njih utjecaj ili da probleme treba podnijeti, onda ćemo vjerojatno biti neaktivni i izdržati ćemo dok problemi ne prođu.

ursula kremenić

Ursula Kremenić, magistrica primjenjene psihologije

Ukoliko je žena ispunjena i zadovoljna, onda će sa lakoćom obavljati i ostale životne uloge kao što je primjerice ona majke. Ne kaže se bez veze ''sretna majka znači sretno dijete''. Zadovoljna žena svjesno odlučuje svakodnevno odvojiti vrijeme za sebe i stvari koje uživa. Na taj način, ukoliko je majka, ujedno uči vlastitim primjerom svoje dijete kako je u redu činiti stvari za sebe da bi se osjećali sretno i ispunjeno.

Svi posjedujemo nevjerojatan ''uređaj'' za stvaranje iskustava, a to je naš um. Umijeće je znati zaustaviti negativne misli i usmjeriti ih tamo gdje želimo. Ono što mislimo našim umom, možemo činiti našim tijelom i na taj način proizvesti emocije. To je pokazatelj da su um, tijelo i emocije povezani. Zadovoljna žena je svjesna sebe, svojih misli, dijela i svojih osjećaja. Zna kako prilagoditi svoje percepcije u skladu sa planovima, strategijom i krajnjim osjećajem – a cilj je da on bude pozitivan. Kroz svjesnost sebe žena postaje i ostaje zadovoljna.

- To se može postići kroz različite tehnike disanja i opuštanja, meditacije i slično, ističe Ursula Kremenić.

Bez obzira sa kakvim se izazovom susreće, ona vjeruje u svoje sposobnosti, mogućnosti i intuiciju. Baš zbog te nepokolebljive vjere u sebe i da je jaka i sposobna suočiti se sa životom, ona postaje zadovoljna. A to zadovoljstvo još više naraste kada savlada izazov i izađe kao pobjednica.

Zadovoljna žena zna kako želi živjeti i što treba učiniti da bude sretna. Ima prioritete i neće pod svaku cijenu odustati od sebe i svojih životnih snova kako bi udovoljila drugima i živjela po tuđim pravilima i vrijednostima. Poštuje druge, ali na kraju dana udovoljava sebi i živi po svojim životnim pravilima jer je to čini sretnom i ispunjenom.

Fleksibilna je i spremna na promjene

Iako stvari ponekad ne idu po planu i kako bi željela, zadovoljna žena svjesna je da ponekad treba prihvatiti promjenu i biti fleksibilna. Prihvaća situaciju takvom kakva je ukoliko je ne može promijeniti.

Zdravlje se očituje u autentičnosti. Zadovoljna žena živi sada i ovdje. Ne nosi teret prošlih iskustava, već mudrost. Ne opterećuje se budućnosti, već živi u trenutku. Zna prepoznati svoje osjećaje, želje i potrebe te ih otvoreno i bez cenzure može izraziti. Sposobna je dati i primiti ljubav, iskrenost i otvorenost.

Za kraj možemo sabrati da zadovoljna žena ima uravnotežen pristup životu, emocijama i društvenom angažamnu. Samopouzdana je i uvažava druge. Ona je autentična, svoja i živi sebe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater