UŽITAK U KUHINJI

Jeste li isprobali mindful kuhanje? Oslobađa od stresa, a jela ispadaju božanstveno!

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Zašto ne isprobate mindful metodu kuhanja?

Iako se tijekom užurbanih radnih tjedana prožetih brojnim obvezama kuhanje činilo kao usputna, brzinska obveza koju doslovno odrađujete trčeći, vjerujemo da su mnogi od vas, ovih dana ipak pronašli malo više vremena za kuhanje. Sigurno ste pritom primijetili da vas kuhanje opušta i doprinosi otpuštanju stresa. Mindful kuhanje odavno je oproban način meditacije koji pomaže u borbi protiv stresa pa zašto ga ne uvesti i u svoje dnevne rituale, prenosi Novi list.

Mindful kuhanje može vam pomoći pretvoriti ponavljajuće i ponekad užurbano iskustvo u nešto novo i ugodno. Osim što ćete pripremiti ukusne obroke, možete odvojiti malo vremena za sebe i pritom uživati.

Mindful kuhanje može vam pomoći da postanete strpljiviji

Izrada novog jela može biti frustrirajuća. Kad isprobavate nešto novo, najčešće se suočite s prekopavanjem kuhinjskih ormarića kako biste pronašli sve potrebne sastojke i još se pritom dobro izboriti s cjelokupnim procesom i organizacijom kuhanja. No, tako ćete se osjećati samo ukoliko kuhanje doživljavate kao obvezu. Odlučite uživati i procesu. Razmišljajte o svakom sastojku, pažljivo rezuckajte namirnice, poigrjte se bojama, složite namirnice tematski, uživajte u zvuku i pokretu miješanja, razmazivanja i blendanja.

Možda ćete obratiti više pažnje na ono što unosite u svoje tijelo

Nastojte kuhati većinu svojih obroka sada - u trenutku dok grickate povrće, čekajte da se tava zagrije i uz miješanje hrane osjećajte se lijepo. Pogotovo zato što znate da radite hranu koja je dobra za vas.

Pomoću ove tri tehnike dosegnite višu razinu svjesnosti, fokusa i jasnoće u svom kuhanju

Uklonite svoj pametni telefon iz kuhinje. Pokušaj da radite previše stvari odjednom smanjuje vašu sposobnost učinkovitosti, a mala je vjerojatnost da ćete bilo koju od stvari s kojima multitaskate učiniti kako biste voljeli. Prije nego što uopće počnete kuhati, stavite telefon negdje daleko od kuhinje. Dok ste u kuhinji isključite televizor i radio.

Budite svjesni hrane svim svojim osjetilima. Umjesto da se izgubite u razmišljanju, dopustite sebi da budete potpuno prisutni uz zvukove, mirise, teksture i senzacije u kuhinji. Prvo odvojite minutu da priznate da vam je um lutao. Zatim nježno vratite fokus natrag u kuhinju, možda na miris kuhanja umaka za tjesteninu ili ključanje vode.

Svjesno razmislite o svim sastojcima s kojima kuhate. Kakav je okus, miris i tekstura? Što će dodati jelu? Odakle potječe i kako je uzgojena ili proizvedena namirnica? Kad postanete znatiželjni prema sastojcima koje upotrebljavate, počet ćete više cijeniti te sastojke, te s njima postupati s posebnom pažnjom.

Vrste mindful kuhanja

Neaktivno kuhanje

Nakon što pripremite svoje jelo, stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu i postavite tajmer. Sjednite pored peći i udobno se smjestite. Zapazite konstantno promjenjive mirise, zvukove i svoje misli, pritom se nježno usredotočujući na disanje.

Primijetite kada je vaš um zaokupljen i kamo želi putovati, a zatim nježno vratite svoju svijest na disanje. Kad se tajmer oglasi, umjesto da jednostavno pretpostavite da je vaše jelo kuhano, približite se i pomoću svakog osjetila utvrdite je li vaše jelo spremno za izvlačenje iz pećnice. Je li boja po vašoj želji? Miriše li lijepo? Nakon što izvadite svoje jelo iz pećnice, zaustavite se kako biste prepoznali cijelu pažnju i brigu koju ste uložili.

Aktivno kuhanje

Od prvog trenutka kada zakoračite u kuhinju, usredotočite se na fizička osjetila i na zadatke. Budite svjesni kako se vaše raspoloženje i mišljenje mijenjaju i nakon što opazite kako se vaš um ponaša, nježno vratite koncentraciju na zvukove i mirise hrane koju kuhate.

Nemojte dopustiti da usredotočenost i gušti prestanu nakon pripremanja hrane - istu energiju možete unijeti u pripremu jela kao i u uživanje u jelu koje ste napravili. Ovo će unijeti potpuno drugu dimenziju u vašu kuhinju, a osjećat ćete se bolje i zadovoljnije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater