KEY Q

RADIONICE NA GORTANOVOM BRIJEGU Od kreativne riblje kuhinje do čokoladnih instalacija


Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica odvijat će se tijekom mjeseca listopada, studenog i prosinca pod vodstvom poznatih imena u gastronomiji * Naglasak je na gastronomiji ekoloških proizvoda Istre

Već danas započinje ovogodišnji jesenski ciklus radionica za ugostitelje, hotelijere, kuhare te ostalo kuharsko osoblje, s ciljem trajne edukacije i usavršavanja ugostiteljskog osoblja te valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre. Radionice će se odvijati u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre.

Kreativna riblja kuhinja

Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica odvijat će se tijekom mjeseca listopada, studenog i prosinca pod vodstvom poznatih imena u gastronomiji. Naglasak je stavljen na gastronomiju ekoloških proizvoda Istre te njihovo kreativno iskorištavanje u različitim kuhinjama, što će predstaviti izvršni šef Robert Perić. Šef Emanuele Scarello, nositelj dvije Michelinove zvjezdice, te vlasnik restorana "Agli Amici dal 1887", također će se pozabaviti temom ekoloških proizvoda u gastronomiji s obzirom na to da je u njegovim kreacijama prisutna duboka povezanost s teritorijem i sezonskim lokalnim namirnicama.

Poseban novitet u ovogodišnjem jesenskom ciklusu jest gostovanje šefa Hrvoje Zirojevića, poznatog kao alfa i omege restorana "Laganini" na Palmižani te po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru. Zirojević smatra edukaciju ključnim faktorom za napredak kuhara i gastronomije te će upravo zbog toga voditi radionicu na temu kreativne riblje kuhinje, gdje će dati svoj poseban dašak originalnim ribljim jelima.

Dizajniranje kreativnih tanjura

Iskusni Ivan Zidar, koji je osmislio gastronomski hit "Mason burger and stuff", te koji nastoji razvijati uličnu hranu u sasvim novom ruhu, vodit će radionicu na temu načina pripreme genijalnih burgera u kombinaciji s bombastičnim prilozima. Nakon što su kuhari polaznici pokazali veliku zainteresiranost za radionice kreativnog dvojca Styling Fooda, prvi educirani stilist hrane Tomislav Škunca u suradnji s Draganom Dragojlovićem, ponovno će gostovati u Edukacijsko gastronomskom centru. Ovaj dvojac obrađivat će dvije tematike u gastronomiji, a to su radionica o konzerviranju namirnica te radionica o dizajnu hrane i dizajnu kreativnih tanjura.

Konzultant Marijo Čepek, poznat po svojem umijeću osmišljavanja interesantnih jela baziranih na lokalnim namirnicama, u jesenskom ciklusu će prvi puta obrađivati tematiku "Mis en place". Ovaj poznati kulinarski izraz podrazumijeva organizaciju pripreme namirnica, pribora i posuđa što je od izuzetne važnosti za svakog uspješnog kuhara. Druga tematika radionice jest kreativna vegetarijanska gastronomija, u kojoj će se šef Marijo pozabaviti jelima koje svaki kuhar može pripremiti u svojem objektu.

Iako će kuhati bok uz bok najpoznatijih kuhara, u jesenskom ciklusu David Skoko će se ozbiljno pozabaviti s ribljom tematikom u gastronomiji. Prvi puta će voditi radionicu jadranskih muzgavaca, na kojoj će obrađivati sipe, lignje, folpe i ostale muzgavce te ih interpretirati u modernim jelima. Iskorištavanje plave ribe od glave do repa bit će tema njegove druge radionice. Robert Perić, koji je ujedno i nositelj titule "Maestro Chocolatier", u jesenskom će ciklusu voditi slastičarsku radionicu na temu izrade čokoladnih instalacija i dekoracija. Čast zatvaranja jesenskog ciklusa također će pripasti Periću i to s radionicom na temu upotrebe školjka i školjkaša u kreativnoj gastronomiji.

Zainteresirani se još uvijek mogu prijaviti na službenoj web stranici i Facebook stranici AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre ili na kontakt broj 052/351-596.

Program predavanja

Ovog ponedjeljka u Edukacijskom gastronomskom centru prvo predavanje pod naslovom "Burgeri" održat će Ivan Zidar, u srijedu slijedi Marijo Čepek s kreativnom vegetarijanskom gastronomijom, u četvrtak Robert Perić i "Ekološki proizvodi Istre". Drugog studenog Hrvoje Zirojević ima predavanje "Kreativna riblja kuhinja", petog studenog David Skoko "Plava riba od glave do repa", šestog studenog Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović "Food dizajn", sedmog studenog Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović "Konzerviranje hrane", a osmog studenog Robert Perić "Čokoladne instalacije i dekoracije". Marijo Čepek održat će predavanje "Mis en place" 20. studenog, a David Skoko "Gastronomija jadranskih muzgavaca" 26. studenog. Prosinačko predavanje "Kreativna radionica školjki i školjkaša" održat će Robert Perić 6. prosinca. Sva predavanja započinju u 9 sati, a traju do otprilike 16 sati. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter