Bečki sud presudio: 

I vicekancelaru se može pokazati srednji prst i reći "fuck"


Pokazati srednji prst i reći "fuck" političaru pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja, objavljeno je u četvrtak. 

Prizivni sud potvrdio je presudu nižeg suda kojemu se obratio čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno ga vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

U presudi objavljenoj u srijedu, suci su istaknuli da se "odbacivanje političkog čelnika" može "izraziti na provokativan i šokantan način" i da je to "temeljni element slobode mišljenja".

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama, a nastala je tijekom manifestacije u listopadu, militanti krajnje lijeve organizacije "Linkswende jetzt" (Nalijevo odmah sada) nabrojali su niz razloga zbog kojih su, kao tvrde, imali pravo reći "fuck Strache" i pritom pokazivati srednji prst. 

Ta grupica je u četvrtak pozdravila presudu "kao pobjedu slobode mišljenja i medijske slobode" i ocijenila da sada svaki politički govor može sadržati rečenicu "kažem Stracheu fuck".

U Francuskoj je 57-godišnji prosvjednik 2009., bio osuđen platiti 30 godina novčane kazne za "vrijeđanje šefa države", pošto je istaknuo natpis "O....i! pri prolasku povorke u kojoj je bio tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, Europski sud za ljudska prava je 2013. godine presudio da je Francuska takvom presudom prekršila pravo na slobodu izražavanja. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter