PONOVO POKRENUTA INICIJATIVA ZA ODREĐIVANJEM RASPRAVNIH DANA

U Buzetu traže povratak suda i uvođenje raspravnih dana


Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić uputio je Ministarstvu pravosuđa inicijativu za povratkom suda u Buzet, određivanjem raspravnih dana u postojećoj sudskoj zgradi. Sud je u Buzetu zatvoren nakon što je Zakonom o područjima i sjedištima sudova, kojeg je donio Hrvatski sabor, spojen s onim u Pazinu, pa je od 1. siječnja 2009. godine funkcionirao u sastavu pazinskog Općinskog suda kao Stalna služba u Buzetu, koja se u međuvremenu preselila u Pazin, a danas je u sklopu Općinskog suda u Puli, Stalne službe u Pazinu. Buzetski sud jedini je u Istri u toj prvoj fazi bio zahvaćen racionalizacijom mreže sudova.

Traže se tri raspravna dana

U Buzetu sada ponovo traže da resorno ministarstvo donese odluku o određivanju dva raspravna dana u tjednu u prostoru buzetskog suda, jer smatraju da je ukidanje Općinskog suda, a potom i Stalne službe u Buzetu bilo ishitreno i neopravdano te da bi uskrata raspravnih dana bila protivna načelima ekonomičnosti postupka te bi nanijela značajnu štetu građanima buzetskog i laniškog područja.

Grad Buzet, kaže Žulić, još je 2012. godine na adresu Ministarstva pravosuđa uputio inicijativu za određivanju raspravnih dana u zgradi suda u Buzetu. Građani buzetskog i susjednog laniškog područja uputili su prethodno gradskoj upravi veliki broj upita i reakcija na činjenicu da je unatoč nezadovoljavajućim uvjetima zgrade Općinskog suda u Pazinu u potpunosti izvršeno i fizičko pripajanje nekadašnjeg Općinskog suda u Buzetu s Općinskim sudom u Pazinu.

- No tada nije udovoljeno našim zahtjevima uz argument da nema dovoljno sudaca koji bi to mogli provoditi. S obzirom se postupak osnivanja zemljišne knjige za katastarsku općinu Buzet-Stari Grad odvija u zgradi buzetskog suda, a trebao bi biti gotov u sljedeća dva do tri mjeseca, to također govori u prilog tome da zgrada suda prostorom i opremljenošću udovoljava uvjete da se uvedu raspravni dani u Buzetu, izjavio je Žulić. Naglasio je također da se ova inicijativa aktualizirala upravo sada stoga što je slična praksa primjetna u susjednim županijama, gdje se prema nekim najava u sklopu aktualne reforme pravosuđa, u neke gradove poput Senja i Otočca namjerava vratiti djelovanje suda. (Napisao i snimio Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter