VRIJEDNA DONACIJA BEČKOG CARITASA

Kolica za paraplegičare i druga medicinska oprema


Udruga invalida rada Istre ponovno je dobila izuzetno vrijednu donaciju iz Austrije, opet posredstvom gospođe Nade Paić, Šibenčanke koja u Beču živi i radi već pet desetljeća i voditeljica je mobilne palijativne službe Caritasa bečke nadbiskupije.

Najvrjedniji dio donacije ovog su puta električna kolica za paraplegičare, s puno dodatne opreme i mogućnosti prilagodbe pacijentu. Kolicima se upravlja joystickom, imaju dodatne kotače radi stabilnosti, hidraulične amortizere, specijalan pojas, visok podglavak i drugu specijalnu opremu - teška su barem 120 kilograma, procjenjuje Boris Jurevini, predsjednik Udruge invalida rada Istre, kojem se na putu po donaciju u Beč pridružio prim. dr. sc. Dubravko Marković, neurolog iz pulske Opće bolnice.

- Dr. Marković se sada raspituje kome bi u Istri ova specijalna, izuzetno skupa kolica bila najpotrebnija. Na njima je i posveta donatorice, gospođe Christe Spilling-Noeker. Uz to, dobili smo i tri najsuvremenija električna kreveta s antidekubitusnim madracima i postoperativnim pomagalima za podizanje pacijenata, svaki vrijedan od tri do pet tisuća eura. Jedan krevet darovat ćemo palijativnoj službi Istarske županije, a druga dva zadržati za potrebe članova naše udruge. Medicinskog materijala smo također puno dobili i sve ćemo proslijediti Domu za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" u Puli, a 30-ak kutija specijalne proteinske hrane za teške onkološke bolesnike potrebitima će rasporediti palijativna služba, kaže Jurevini. (D. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter