DAN CRVENIH HALJINA

Hrabre žene upozoravaju na moždani udar

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

„Osvijestite uzroke, znakove upozorenja i posljedice moždanog udara u žena!“ – poručuju hrabre žene koje su preboljele moždani udar. Dvije Katarine i Mirjana žive u Zagrebu, Ana u Cerni, Ivana u Kutini, a Ester u Puli i nedavno su se okupile kako bi svojim pričama upozorile javnost na specifičnosti moždanog udara u žena, jer svaka od njih se na svoj način borila s tom teškom bolešću i njenim posljedicama. Ove hrabre žene, u dobi od 30 do 56 godina, svojim iskustvom pokazuju da moždani udar ne bira životnu dob i da se može dogoditi svakome. Sudjelovanjem u akciji Dan crvenih haljina one ponajprije žele poručiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara. Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine će to biti u petak, 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel. Glavne zvijezde večeri bit će šest hrabrih žena u ulozi menekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.Detalji o akciji mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.Ilustracija

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom