PREMINUO POZNATI TALIJANSKI GLUMAC I TV-VODITELJ

GIGI PROIETTI: Nezaboravno lice s malih i velikih ekrana

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Gigi Proietti (Foto: Wikipedia)

Gigi Proietti (Foto: Wikipedia)


Upravo na svoj 80. rođendan umro je poznati talijanski glumac, komičar, kabaretist, televizijski voditelj i umjetnički ravnatelj brojnih manifestacija Gigi Proietti.

Svima onima koji prate talijanske tv programe bio je jedan od omiljenih voditelja, zabavljača, ali i jedan od glavnih protagonista povijesti talijanskog kazališta već od šezdesetih godina prošloga stoljeća. Njegove kazališne predstave bile su iznimno gledane, a na neki način promijenio je i samo poimanje kazališnog ambijenta.

Potom se okrenuo televiziji, ali nije nikada zaboravio na kazalište, a najpoznatiji njegovi programi bili su "Sabato sera dalle nove alle dieci", "Fatti e fattacci", "Fantastico" te "Io a modo mio". Krajem sedamdesetih godina otvorio je glumačku školu gdje su mu učenici bili brojni poznati glumci i osobe iz svijeta spektakla.

Glumio je i u brojnim tv-serijama, gdje je najpoznatija njegova uloga bila u "Il maresciallo Rocca", koja je postigla gotovo rekordnu gledanost što se serija tiče.

Okušao se i kao pjevač u Trio Melody, a tu su uz njega bili Stefano Palatresi i Peppino di Capri. Nadalje, bio je i tekstopisac, pjesnik i književnik. Prije tri godine, nakon gotovo dvadesetogodišnje pauze iz svijeta televizije, vratio se na male ekrane s programom "Cavalli di battaglia".

Jedna od njegovih posljednjih filmskih uloga je ona u filmu "Pinocchio", koji je snimljen prošle godine.

Za razliku od brojnih njegovih kolega, imao je iznimno miran privatni život, njegova je partnerica bila nekadašnja turistička vodičkinja, Šveđanka, s kojom je proveo cijeli život, ali se nikad nisu vjenčali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater