TOPLINSKI VAL

Dvadeset savjeta za lakši san: Kako preživjeti ljetne vrućine i zaspati "kao beba"

| Autor: P. N.

Ljetne su vrućine podnošljive ako ležimo na plaži, plivamo u moru i skrivamo se u hladu s koktelima.

Ovih tjedana mnogi dijelovi Europe i svijeta bilježe rekordne temperature. Vrućine nisu novost tijekom ljetnih mjeseci, ali zahvaljujući globalnom zatopljenju, svake su godine sve gore i gore. 

Ljetne su vrućine podnošljive ako ležimo na plaži, plivamo u moru i skrivamo se u hladu s koktelima.

Međutim, mnogima problem predstavlja - spavanje. Spavanje pod klimom nije preporučljivo, pa ako vas ne hladi kakav povjetarac, vrlo ćete teško uploviti u san.

Doktorica Nerina Ramlakhan, stručnjakinja za spavanje u centru "Silentnight" za Independent je dala nekoliko savjeta koji bi nam mogli pomoći.

Navela je i da optimalna temperatura za spavanje iznosi između 16°C i 21°C. 

"Dobar večernji san je vrlo važan zbog procesuiranja informacija tijekom dana, ali i za rebalans te fizički i mentalni oporavak tijela.", kaže Ramlakhan.

"Idealno, da bi dobro spavali, trebala bi biti razlika u temperaturi između našeg tijela i mozga - toplo tijelo i hladna glava", dodaje doktorica. 

Dvadeset savjeta za lakše spavanje

1. U vrećicu stavite posteljinu na kojoj planirate spavati i zatim ju odložite u hladnjak na nekoliko minuta. Ne morate uzeti cijeli komplet - poslužit će makar jastučnica ili piđama. 

2. Vruću bocu napunite s ledenom vodom i postavite na "točke hlađenja" vašeg tijela. To su: koljena, zglobovi, vrat, prepone i laktovi. Ako je situacija alarmantno vruća, uzmite bocu sa sobom u krevet. 

3. Prije spavanja nahranite tijelo osvježavajućim kremama. Najbolja preporuka su one na bazi aloe vere koje se inače drže u hladnjaku. 

4. Praznu bočicu parfema napunite s hladnom vodom i odložite blizu kreveta. Tijekom nesnošljive vrućine, pošpricajte lice, vrat i stražnji dio koljena da se ohladite. 

5. Koristite pamučne pidžame i iste takve plahte. Kvalitetan pamuk je idealan tijekom vrućina jer "diše". 

6. Stručnjak za spavanje, Dave Gibson, savjetuje manji unos proteina. Veći unos zagrijava vaš organizam jer podiže metaboličku ratu. 

6. Najkasnije tri sata prije spavanja konzumirajte začinjenu hranu. Ona će dovesti vaše tijelo do znojenja čime se ono hladi. 

7. Ako vježbate, savjetuje se jutarnja umjesto večernje tjelovježbe. 

8. Nemojte se odmah tuširati hladnom vodom jer će tijelo reagirati na način da zadrži prikupljenu toplinu. Temperaturu vode prilikom tuširanja potrebno je smanjivati postepeno. 

9. Gibson navodi da bi unatoč većinskom uvjerenju, prilikom dana prozore trebali držati zatvorenima, zajedno s roletama i zastorima. 

10. U spavaćoj sobi tijekom večeri isključite sve električne uređaje koji podižu toplinu. 

11. Savjetuje se i hlađenje nogu ledom, ali tu je svakako potreban oprez, poglavito kod osjetljivih ljudi, jer se može izazvati upala i prehlada. 

 

12. Ispred ventilatora postavite led, tako da zrak koji cirkulira bude hladniji. 

13. Tijekom dana je potrebno piti dovoljnu količinu vode, ali navečer ne treba pretjerivati. 

14. Savjetuje se i spavanje na odvojenom krevetu od vašeg partnera. Independent piše "dva tijela = duplo više topline".

16. Spavajte u prostorijama koje su smještene u prizemlju, jer je tamo manja temperatura.

17. Spavanje u hladnim i vlažnim čarapama ili majici, da se tijelo postepeno hladi. Očiti problem je onaj neugodan osjećaj vlage tijekom večeri, a potrebno je i pripaziti na neželjene prehlade ukoliko ste osjetljivi. 

18. Prije spavanja, pod hladnu vodu staviti zapešća i noge. To su već spomenute "hladne točke" vašeg organizma. 

19. Ako se tijekom večeri probudite zbog vrućine, doktorica Ramlakhan savjetuje da na čelo utrljate štapić od mentola, jer isti osvježava. 

20. Sat vremena prije spavanja, stavite vlažni flanel u hladnjak. Kasnije ga stavite na čelo da vam pomogne zaspati. 

Mnogi od ovih savjeta se na prvu možda čine neobičnima, ali ako pomogne - onda nije glupost. U svakom slučaju, prilikom korištenja leda i hladne vode, potreban je oprez kod osjetljivih ljudi zbog mogućnosti prehlade i upala. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini