KONCERT- PREDAVANJE NA SVEUČILIŠTU JURJA DOBRILE U PULI

"Bura tramuntana" dvadeset godina kasnije


Svečana dvorana Tone Peruška Filozofskog fakulteta Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli jučer je opet bila mjesto održavanja koncertnog predavanja. Iako bi se program mogao nazvati i multimedijalnim događanjem, riječ je zapravo o kombinaciji žive svirke i predavanja i to na temu koja je ovaj put bila "'Bura tramuntana' dvadeset godina kasnije". Riječ je o albumu kojeg su kreirali poznati kantautor Livio Morosin i njegov kolega glazbenik i etnomuzikolog Dario Marušić, a koji su se ovom prigodom prisjetili kako je došlo do njihove suradnje i albuma koji im je donio diskografsku nagradu Porin.

Elektronika i etno

Valter Milovan, inače profesor na ovom fakultetu te i sam kantautor, vodio je program te je precizirao je da je od objave albuma zapravo prošlo 19 godina, nakon čega su se i on i gosti malo osvrnuli na pjesme s albuma "Bura tramuntana" kao što su "Žminjska polka", "1914 (Mojen didu)" i druge.

"Žminjska polka" ipak je najveći hit s ovog albuma i zvučala je drukčije od svega do tada, bila je to kombinacija elektronike i etno glazbe, no Livio Morosin kaže da mu je od pjesama s tog albuma ipak najdraža naslovna. Album je značajan i po korištenju hrvatskih i talijanskih dijalekata na njemu, pa je Morosin pisao tekstove na hrvatskom, a Marušić na talijanskom. Kako nešto od toga zvuči pokazali su dvojica glazbenika kojima se pridružio Vedran Šilipetar za klavirom.

Uloga dijalekta

Program su uveličali rovinjski gitarist, pjevač i skladatelj Riccardo Bosazzi koji je nastupio s pulskim basistom Deanom Vitasovićem, a predstavili su se pjesmama iz Bosazzijevog opusa kao i obradama u kojima dijalekt igra važnu ulogu, dok se pak jedna dotiče poslijeratnog istarskog egzodusa što je i danas aktualna tema. Izvođačima bi se povremeno pridružio Milovan za kahonom.

Događaj je organiziran u suradnji Odsjeka za talijanistiku ovog fakulteta i udruge Giusto Curto iz Rovinja. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter