UOČI NASTUPA U SHIPYARDU

BLOGER KRULE: "Rekli su mi da je IDS u Istri isto što i HDZ na razini Hrvatske. DOLAZIM TO PROVJERITI!"

| Autor: Chiara BILIĆ
Bloger Krule

Vi sjedite k'o drvene Marije! Teško pokazujete emocije. Sjećam se svog prvog nastupa u Istri, supruga je bila sa mnom. Vraćali smo se doma autom, bio sam blijed kao krpa, priznaje Krule, koji je nakon tog izlaska pred istarsku publiku nazvao prijatelja komičara da ga upita je li i on imao slično iskustvo. A ovaj mu je odgovorio: "Brate, ne pitaj!"

"Rekli su mi da je IDS u Istri isto što i HDZ na razini Hrvatske"

- I? Vjerujete li u taj navod?.

"Upravo to dolazim provjeriti!"

Tim riječima svoj nastup 31. listopada u pulskom Shipyard pubu najavljuje Jadranko Hodak, većini ipak poznatiji kao Bloger Krule. Satiričar bez dlake na jeziku, glasnik ulice, bauštelac i intelektualac. Ličanin čiju stranicu na Facebooku "Bloger Krule - Obrana i zaštita od gluposti" prati više od 200 tisuća ljudi.

U želji da izbjegnemo sudbinu satiričnog portala NewsBar, a samim time i potencijalnu tužbu novinara Velimira Bujanca, napomenimo odmah da apsolutno ništa napisano u ovom tekstu ne valja shvatiti ozbiljno. No, tko razumije, shvatit će da je svaka sličnost sa stvarnim događajima namjerna. A možda i nije.

Svima, pa i onima koji ne vjeruju da Hrvatska stvarnost sve češće nalikuje kakvom skeču iz britanske televizijske serije "Leteći cirkus Montyja Pythona" poručujemo: riječ je isključivo o satiri! A za satiru, kaže Krule, ništa nije sveto. Pa ni Istrijani. Po njegovom mišljenju, najteža publika na kugli zemaljskoj.

Grupiranje Istrijana

- Vi sjedite k'o drvene Marije! Teško pokazujete emocije. Sjećam se svog prvog nastupa u Istri, supruga je bila sa mnom. Vraćali smo se doma autom, bio sam blijed kao krpa, priznaje Krule, koji je nakon tog izlaska pred istarsku publiku nazvao prijatelja komičara da ga upita je li i on imao slično iskustvo, a ovaj mu je odgovorio: "Brate, ne pitaj!". Stoga će nastup u Puli započeti rečenicom: "Ako mislite biti ukočeni, idite u kurac!"

Ipak, Bloger Krule ima puno prijatelja Istrijana. Studirao je, prisjeća se, u Rijeci, a Istrijani su se uvijek grupirali, kao kakvi, precizira, vlasnici-slastičari. Imao je priliku poslušati i roženicu - frulu od koje čovjek oboli na živce nakon dva sata svirke. Zalazio je onomad i u klub studenata "Istarskih klub". Zapravo, pojašnjava, šlepao se s Istrijanima jer tada unutra nisu puštali svakog.

- Švercao sam se. Govorio sam da mi je nona iz Svetog Jure, kao i pokojni nonić, kega je kupio Jakovčić. Nonić mi je u vlasništvu Ivana Nina Jakovčića.

Ipak, Bloger Krule nije nikada bio u tom istarskom selu. Nije da ne želi, dapače, ali ne može, ožalošćeno pripovijeda, jer je riječ o privatnom, neotuđivom vlasništvu. A s time se od hrvatskih političara, upoznaje nas s problematikom Krule, može pohvaliti samo Jakovčić. Ne zna, govori, kako se kreću cijene sela na tržištu, možda je Jakovčiću jednostavno upala sjekira u med.

- Što ti je sudbina! Neki ljudi su tom selu davno dali ime Sveti Jure i tako se desi da ga kupi jedan čovjek. Je li reagirao Vatikan?!, pita se Krule kojeg o stanju na političkoj sceni Istre, načuli smo, brifira prijatelj Istrijan.

- Ne bih baš rekao da je Istrijan. Ali ako nekoga smeta što nije, odglumit ćemo da je Istrijan! Tko bi rekao da ste toliki regionalisti…

- U usporedbi s ostatkom države Istra ipak prednjači po pitanju blagostanja i tolerancije, izazivamo.

- Ovo nisam rekao ja, nego Rambo Amadeus: "Ako imate plaću od 300 eura vama su teme razgovora mržnja i nacionalizam. Ako imate plaću od tisuću eura, teme su couchsurfing, putovanja, tri dana Praga. S tri tisuća eura mjesečno pričate o skijanju, a s više od pet milja, uz skijanje pričate i o ljubavi". Vi u Istri imate više od 300, pa niste nacionalisti. Mali ste, u Europi, s idealnom klimom, Bog vas je podario morem s obje strane. Stvarno biste morali biti idioti da biste bili neuspješni!, veli.

Istrijani, smatra, "drže do svoga". Nije, međutim, siguran vole li Bosance. To je taj, ističe, lokalpatriotizam, ali toga ima svukud. Na koncu su na Poluotoku, naglašava, svi dobrodošli.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of