AH, TE DLAKE!

Brzinski vodič za lasersko uklanjanje dlačica: u nekim slučajevima se neće moći ukloniti

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Kako se bliži ljeto i doba kada ćemo svakodnevno pohoditi plaže, mnogima prvo na pamet pada proces uklanjanja dlačica koji je često ili bolan, ili dugotrajan, ili pak jednostavno zamoran. Upravo se zato mnogi odlučuju na lasersko uklanjanje dlačica kako bismo britvice i epilatore konačno proglasili stvari prošlosti.

Kako to uopće funkcionira, koliko je bolno i koliko je zapravo efektivno – donosimo u nastavku teksta.

Kako funkcionira laser?

Lasersko uklanjanje dlaka smatra se jednim od najdugotrajnijih rješenja, a funkcionira na način da laser emitira svjetlost koju potom apsorbira pigment (melanin) u samoj dlaci. Ta svjetlosna energija pretvara se u toplinu koja oštećuje folikule dlake, a to oštećenje zaustavlja ili odgađa budući rast dlake.

To je ukratko znanost iza laserskog uklanjanja dlačica!

Što je s boli?

U konačnici, koliko će lasersko uklanjanje dlaka boljeti ovisi o pragu tolerancije boli svake osobe, ali i o područjima koja se tretiraju. Na to pitanje nema konkretnog odgovora, već se radi o situaciji “procijenite sami”, no s obzirom na to koliko je rašireno i koliko osoba to radi i kod kuće, izgledi da će bol biti neizdrživa minimalni su.

Generalno govoreći, područja koja će mrvicu više boljeti su osjetljiva područja poput bikini zone, unutarnje strane bedara i pazuha. S druge strane, područja s debljom kožom, poput trbuha, nogu i ruku, vjerojatno neće toliko boljeti.

Oštećuje li laser kožu?

Laseri namijenjeni uklanjanju dlačica ciljaju folikul same dlake, a ne kožu, stoga u teoriji ne oštećuju kožu, no u praksi su iritacije i pigmentacije česte nuspojave, pogotovo ako se izlažete suncu odmah nakon tretmana. Savjetuje se ne izlagati suncu barem dva tjedna.

Koliko je učinkovito?

Iako lasersko uklanjanje dlačica nije trajno, možete očekivati da će se dlačice na vašem tijelu znatno smanjiti i prorijediti, a sa svakim sljedećim tretmanom dlačica će biti sve manje.

Radi li na svim dlačicama?

Zapravo – ne. Lasersko uklanjanje dlaka obično najbolje djeluje na tamnijim dlačicama, a ako su vaše plave ili bijele, tada niste kandidat za lasersko uklanjanje jer vaše dlake nemaju pigmenta (što je potrebno laseru kako bi prenio toplinu do folikula dlake).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter