SLOŽENA TEMA

Kako rasporediti kalorije kroz dan: je li bolje jesti više za ručak ili večeru?

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, ali tema je složena i ima mnogo aspekata.

Posljednjih godina raspodjela kalorija tijekom dnevnih obroka postala je predmet sve većeg zanimanja znanstvene zajednice i javnog mnijenja općenito.

Jedno od najčešćih pitanja je kada je najbolje vrijeme za unos više kalorija: ručak ili večera?

Taj izbor može imati značajne implikacije na kontrolu težine, energiju, regulaciju apetita i cjelokupno metaboličko zdravlje.

Međutim, još uvijek nema jedinstvenog i sigurnog odgovora na ovo pitanje.

Zapravo, najnovija znanstvena istraživanja o tom pitanju nisu došla do nedvosmislenih rezultata.

To je uglavnom zato što odgovor ovisi o nekoliko pojedinačnih čimbenika, uključujući prehrambene navike, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, osobni metabolizam i više.

Sustavni pregled, objavljen u časopisu “Obesity Reviews”, analizirao je 17 istraživanja koja su ispitivala učinak konzumacije različitih obroka u danu na različite metaboličke parametre i parametre kontrole težine.

Ovaj pregled nije dao konačan zaključak koji je obrok najbolji za unos najviše kalorija.

Neka su sugerirala da jedenje obilnog doručka može biti povezano s većim gubitkom težine, dok su druga pokazala da bi konzumiranje veće količine hrane za večerom moglo imati pozitivan učinak na kontrolu težine.

Općenito, čini se da su ukupni kalorijski unos i raspodjela kalorija tijekom dana važniji od određenog obroka u kojem se unose.

Drugo istraživanje, objavljeno u “International Journal of Obesity”, sugerira da ljudi koji unose veći postotak dnevnih kalorija tijekom ranog dijela dana mogu imati veći gubitak težine i veću osjetljivost na inzulin u usporedbi s onima koji unose najviše kalorija na večeri.

Što se tiče doručka, međutim, postoji istraživanje koje je razotkrilo mit da on nužno mora biti najvažniji obrok u danu.

U tom istom istraživanju, među ostalim, znanstvenici su zaključili da čak ni obilniji obrok na kraju dana (tj. za večerom) ne utječe na način na koji naše tijelo metabolizira kalorije.

Što se tiče večere, pak, naznake brojnih istraživanja savjetuju da je ne odgađate previše, odnosno da ne večerate prekasno.

Zaključno, može se reći da bi najbolji izbor da li jesti više za ručak ili večeru mogao značajno varirati od pojedinca do pojedinca, budući da na to utječu različiti čimbenici, kao što su stil života, osobne preferencije i metabolički odgovor.

Kako biste dobili personaliziranu procjenu, savjetujemo vam, da se posavjetujete s kvalificiranim nutricionistom ili dijetetičarom, kako biste razvili plan prehrane koji odgovara vašim specifičnim karakteristikama i potrebama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum