KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Najbolji recept za nedjeljni ručak - osso bucco

Osso bucco

Osso bucco


Poznata je scena iz filma Kum kada jedan od protagonista, čekajući egzekutora, zatraži od svoje supruge da mu pripremi zadnji obrok, voljena mu pripremi osso bucco.

Recepata za osso bucco ima poprilično i rade se na razne načine, a najpoznatija je varijanta osso bucco a la milanese koji se tradicionalno služi uz istoimeni rižoto.

Doslovni prijevod jela znači kost s rupom, a radi se o složencu od teleće koljenice koja je narezana na “fete” debljine oko 3-4 centimetra. Specifičnost jelu daje moždina iz sredine kosti te završni dodatak koji se zove gremolata kojom se dodaje kiselkasta nota jelu.

Osso bucco se može pripremati i od junećih odnosno goveđih koljenica, ali tada vrijeme pripreme traje bitno duže (okus je dakako bogatiji). Kao i kod većine složenaca, okus je bolji sljedeći dan. Kod odabira koljenice, birajte onu bez “glave” te tražite onu od zadnje noge jer ima više mesa. U mesnici zatražite da vam na pilu razrežu koljenicu na komade debljine oko 3 cm.

Sastojci:

1 teleća koljenica

1-2 jušne žlice oštrog brašna

1 dl bijelog suhog vina

0,3 dl konjaka

60 g pancete

1 mrkva

1 luk

1 list celera listaša

1 konzerva pelata 800 g

1 limun nešpricani

malo peršina

2-3 režnja češnjaka

1 lovorov list

100 g maslaca

Priprema:

Zagrijte 50 grama u dubljoj tavi i dodajte odvojenu leđnu moždinu sve dok se moždina ne otopi usput pazeći da maslac ne izgori.

Odreske od koljenice posolite i popaprite te pobrašnite. Zapecite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvadite odreske te ulijte 1 dcl bijelog vina i s drvenom kuhačom skinite karamelizirane ostatke od mesa (deglazirajte) i pustite da vino ispari.

Dodajte pelate i malo ih izgnječite žlicom, dodajte lovorov list i kada sve prokuha, vratite odreske. Tavu poklopite i neka lagano kuha oko dva sata, odnosno dok se meso gotovo ne počne raspadati. S vremena na vrijeme odreske možete preokrenuti, prema potrebi podlijte temeljcem.

Napraviti gremolatu i dodati u osso bucco.

Izrežite na sitne kockice pancetu, luk, mrkvu, celer listaš, češnjak i peršin. Naribamo koricu limuna. U tavici otopimo 30 g maslaca, stavimo pancetu da se zazlati, dodamo povrće dok ne omekša, maknemo s vatre i dodamo limun. Sve to umiješamo u osso bucco i kratko prokuhamo.

Ostavimo da se složenac malo ohladi i poslužimo s rižotom milanese, pire-krumpirom ili okruglicmaa s kruhom.

(Izvor Vitamini.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter