BACKSTAGE LIVE PULA 

Vrhunski jazz u Istarskom narodnom kazalištu: JASON MORAN & THE BANDWAGON U UTORAK U PULI

| Autor: Mladen RADIĆ

Pijanist Jason Moran poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima. Spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofjeva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole

 

Drugi Backstage Live Pula, u organizaciji Dražena Kokanovića, ide kraju, a završni koncert ove manifestacije u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u utorak u 20 sati održat će Jason Moran & The Bandwagon. Bit će to još jedna i zasada zadnja prilika da pulska publika uživa u kvalitetnom jazzu koji će se svirati na velikoj pozornici INK-a.

Obrazovanje i snažni utjecaji

Klavirist i skladatelj Jason Moran klasično je obrazovan glazbenik. Iako je odmalena slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, svirao je klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop. Glasovir je počeo učiti kao dijete, a jazzom se zarazio zahvaljujući očevoj kolekciji ploča Theloniousa Monka, kao i tijekom pohađanja Houston School for Performing and Visual Arts, pod utjecajem big banda Boba Morgana.

Kao šesnaestogodišnjak pohađao je High School for the Performing and Visual Arts gdje je bio član big banda, ali vodio je i vlastiti jazz kvartet. Godine 1993. kao osamnaestogodišnjak je došao u New York gdje je četiri godine studirao kod poznatog jazz pijanista Jakija Byarda na visokoj glazbenoj školi Manhattan School of Music gdje je 1997. diplomirao. Danas na toj školi i sam povremeno predaje. Osim Byarda, na njegov su glazbeni razvoj snažno utjecali pijanisti Ahmad Jamal i Thelonious Monk, te Andrew Hill i Muhal Richard Abrams.

Nakon studija, kao glazbenik drugog naraštaja M-Base pokreta, pridružio se sastavu Grega Osbyja koji mu je također bio mentor, a poslije je svirao i sa Steveom Colemanom, Davidom Gilmoreom i Cassandrom Wilson. Dugogodišnji je član kvarteta Charlesa Lloyda s kojim svira i u duu, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom i Joeom Lovanom. Poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima. Spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofjeva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole.

Brojne ugledne nagrade

Kao vođa sastava snimio je petnaestak albuma. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među ostalima nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu karijere koju je dobio 2003. U glasovanju kritičara Down Beata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezda u usponu karijere - kao najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, a u Playboyu je bio proglašen najboljim jazz umjetnikom godine.

"Kada Jason Moran svira sa svojim bendom The Bandwagon, upušta se u ritual kakav priliči jednom od najnezavisnijih umova danas u jazzu", piše u uglednom New York Timesu, a Village Voice piše da je Moran pijanist kakvog nema, a njegove improvizacije su dinamične i eruptivne.

Moran i njegov trio koji je ime dobio po koncertnom albumu iz 2003., u Pulu dolaze nakon uspješnih nastupa Somi, trija Lucy Woodward i Charlieja Huntera te Mingus Big Banda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum