BUZET

Virus "zatvorio" vrata Zavičajnog muzeja, ali ih je muzej otvorio "online" ONLINE IZLOŽBA O STAROM HOTELU FONTANA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Ovo je prva od naših budućih online tema, koje će svim zainteresiranima biti dostupne na poveznici https://www.poubuzet.hr/muzej/galerija-fotografija/, tako da iz udobnosti svojih domova mogu proučavati prošlost Buzeta, ali i druge zanimljivosti, najavio je voditelj Zavičajnog muzeja, ujedno autor izložbe, Saša Nikolić

  

Moglo bi se, na simboličkoj razini, reći da im je koronavirus "zatvorio" vrata, no u buzetskom Zavičajnom muzeju otvorili su ih "viralno" i priredili online izložbu "O starom Hotelu Fontana u Buzetu" iz ciklusa "Buzet u sjećanjima - Memoria Pinguentina", koja je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u ovogodišnjoj Noći muzeja bila otvorena u muzejskim prostorima prilikom istoimenog predavanja Matije Nežića te projekcije filmova Mira Petohleba. 

Idemo mi k posjetiteljima

Zavičajni muzej zatvoren je sukladno odlukama gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite te odluka gradonačelnika, a u cilju smanjenja rizika daljnjeg širenja zaraze koronavirusom.

- Kako trenutačno zbog preventivnih mjera posjetitelji ne mogu k nama, barem na ovaj način idemo mi k njima. Ovo je prva od naših budućih online tema, koje će svim zainteresiranima biti dostupne na poveznici https://www.poubuzet.hr/muzej/galerija-fotografija/, tako da iz udobnosti svojih domova mogu proučavati prošlost Buzeta, ali i druge zanimljivosti, najavio je voditelj Zavičajnog muzeja, ujedno autor izložbe, Saša Nikolić.

Sagrađen sredinom XIX. stoljeća i srušen u kolovozu 1981. godine da bi se potom na njegovom mjestu izgradilo novo hotelsko zadnje, stari hotel bio je nezaobilazno mjesto brojnih susreta, svadbi, zabava i društvenih događanja. Kompleks zgrada oko hotela obuhvaćao je trgovinu, vinski podrum, skladišta, benzinsku stanicu i radionu vlasnika obitelji Cerovaz koja je svime time upravljala do 1945. godine.       

Muzeološka vrijednost

- Broj muzejskih predmeta koji se odnose na nekadašnji hotel, u fundusu Zavičajnog muzeja nije velik, kaže Nikolić.

Uglavnom se radi o dopisnicama, razglednicama ili fotorazglednicama, od početka do kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Njihova je vrijednost u muzeološkome smislu višestruka: povijesno dokumentarne, izvorne i neponovljive, značajan su izvor saznanja i neprocjenjivih informacija o promjenama koje su se dogodile sa i oko hotela.

Iz vremena nakon oslobođenja 1945. godine sačuvan je cjenik pića i jelovnik iz sredine sedamdesetih godina, kao i motiv Buzeta iz 1949. godine autora akademskog slikara Stjepana Kukeca. U stalnom postavu Zavičajnog muzeja veliko je ogledalo iz druge polovice 19. stoljeća koje se izvorno nalazilo na prvome katu starog hotela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of