ZAGREB

Umjetnici i kulturni djelatnici: Zaustavimo urušavanje HNK u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici uputili su u srijedu otvoreno pismo u kojemu izražavaju prosvjed zbog aktualne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te apeliraju da se brzom reakcijom zaustavi "urušavanje" te nacionalne kulturne ustanove.

"Izražavamo najoštriji prosvjed protiv stanja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i metoda kojima se služi aktualna uprava na čelu s Dubravkom Vrgoč, te osobito protiv neprihvatljiva odnosa prema umjetnicima i zaposlenicima", stoji u pismu koje potpisuju umjetnici i kulturni djelatnici, među kojima su i članovi ansambala Opere i Baleta HNK-a Zagreb.

"Zidove HNK-a nije uništio potres, ali sve ono unutar njih, građeno tijekom više od 150 godina, već šest godina doživljava nezapamćeno urušavanje, možda i gore od elementarne nepogode", dodaje se u apelu, koji potpisuju prvakinje opere HNK Blaženka Milić i Branka Beretovac, nacionalni prvak opere Vitomir Marof, akademici Zoran Juranić i Pavle Dešpalj, književnici Slobodan Šnajder, Vjeran Zuppa i Nenad Popović, dirigenti Loris Voltolini i Miroslav Homen, te prvaci baleta HNK-a u Zagrebu Dinko Bogdanić i Ostoja Janjanin.

Ističu kako  čak 70 posto zaposlenika nema povjerenja u intendanticu te ne vidi načina za daljnji nastavak rada ostane li na čelu kazališta. Tvrde kako Vrgoč ne poznaje osnovna pravila repertoarnoga kazališta, čime je najviše ugrozila repertoar Opere HNK-a.

Argument o uspješnosti aktualne uprave temeljem posjećenosti smatraju neosnovanim, tvrdeći kako se "dijeljenjem šakom i kapom" neprodanih ulaznica prikrivala organizacijska nemoć.

"Samovolja i pritisak na zaposlenike, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena, uzrok su njihova nezadovoljstva i straha koji svakodnevno koče kreativne procese i zdrave inicijative nužne za svaki kolektivni posao, kazališni osobito", upozoravaju potpisnici pisma.

Upozoravaju kako broj opernih i baletnih izvedbi iz sezone u sezonu pada, operni je repertoar "na sramotno lažan način popunjen igrokazima u foajeu", a i Drama HNK-a "sve više gubi svoj repertoarni profil".

Uvjereni da će nastavak toleriranja dosadašnje prakse aktualne uprave imati nesagledive posljedice ne samo po kazalište već i po cijelu hrvatsku kulturu, okupljeni umjetnici smatraju kako je hitna smjena aktualne uprave HNK-a neophodan korak u zaustavljanju katastrofalnoga postojećeg stanja.

Stoga pozivaju sve nadležne institucije, odgovorne pojedince i cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje HNK-a u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater