ANDREJ ZBAŠNIK

U Zavičajnom muzeju: Kreativno redefinirani motivi Buzeta

Izložba u Zavičajnom muzeju

Izložba u Zavičajnom muzeju


Autor je u izložbenom prostoru izložio deset slikarskih instalacija koje su dio opsežnog i slojevitog konceptualnog umjetničkog projekta "Organizam žive umjetnosti". Naziv djela je "Priče - Medijska progresija", a medij je kombinirano slikarstvo, fotografija, slikarska instalacija

 

Izložba slikara, pjesnika, romanopisca i konceptualnog umjetnika iz Čabra Andreja Zbašnika, otvorena je ispred zgrade Zavičajnog muzeja Grada Buzeta. Autor je u izložbenom prostoru izložio deset slikarskih instalacija koje su dio opsežnog i slojevitog konceptualnog umjetničkog projekta "Organizam žive umjetnosti". Naziv djela je "Priče - Medijska progresija", a medij je kombinirano slikarstvo, fotografija, slikarska instalacija. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

Osjetilni aspekt stvarnosti

Buzetska izložba, prema riječima samog autora, prikazuje fenomen slike kao doživljajni i osjetilni aspekt stvarnosti koja informacijski, medijski i percepcijski raste, širi se i buja u beskraj. Pojednostavljeno, izložba nastoji jednostavnim slikarskim načinima pokazati kako se jedan motiv s fotografije, u ovom slučaju deset motiva Buzeta, može kreativno redefinirati u raznim pristupima i medijima na mnoštvo načina, prenio je otvarajući izložbu voditelj Muzeja Saša Nikolić.

- "Organizam žive umjetnosti" je konceptualni projekt nastao 2003. godine u kojem se sustavno bavim osjećajem, promišljanjem i izražavanjem raznih likovnih i pojmovnih aspekata raznih svjetova i stvarnosti. Unutar prostora svoje imaginacije, "Organizam žive umjetnosti" kanalizirao sam i formirao kao zonu slobodne kreativne duhovne energije, koja je kanalizirana kroz cjelokupni energetski sustav egzistencijalne matrice Andrej Zbašnik na svim razinama. Likovno-poetski prostor ovih slika u sebi ujedinjuje medij fotografije, digitalno manipulirane fotografije, slike, i klasično slikarstvo. Naime, fotografirao sam vedute Buzeta i prenosio ih na apstraktne slike. Tim postupkom sintetski sam ujedinio apstraktnu likovnu gramatiku i figuralni motiv veduta. Slike su u osnovi ekspresionističke. Podijeljene su u nekoliko manjih ciklusa: kolorističko redefiniranje crno-bijelih printeva, fotografije tih printeva, slika, obrađene u photosophu, crteže na apstraktnim poljima, fotografije tih slika obrađene u photoshopu i fotografije veduta. Svaki motiv tako je variran u nekoliko likovnih kodova, pristupa. Temelj svega su digitalne fotografije Buzeta. Slikarske instalacije uokvirene su papirnatom ljepljivom trakom iscrtanom crnim flomasterom po sredini što simbolizira energetsku osnovu koja sve povezuje u jednu cjelinu. Sinteza i suradnja apstraktnog i figuralnog, klasičnog i digitalnog slikarstva, konceptualna strategija promišljanja medijske progresije i jezične tautologije te ekspresionističku pristup boji i formi, osnovne su značajke ovog ciklusa. U osnovi ovo je konceptualno slikarstvo, materijalizacija vizije u polje osjetilno mogućeg, rekao je Zbašnik.

Prividno različiti mediji

Andrej Zbašnik diplomirao je 1999. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek za likovnu kulturu i stekao stručni naziv profesor likovne kulture. Općenito, u svojem se likovno umjetničkom-istraživačkom radu bavi problemom medija slikarstva, pisanog teksta, fotografije, videa, performansa, likovne instalacije i konceptualne umjetničke prakse.

Na razini jezika i medija, često nastoji te "prividno" različite medije ujediniti u jedinstvenu cjelinu umjetničkog djela. Interdisciplinarna suradnja i ostvarivanje dinamike različitih medija osnovna je poetsko - filozofska konstrukcija njegove umjetnosti. Do sada je realizirao 22 samostalne izložbe, 30 raznih likovnih projekata i performansa i izlagao je na 78 skupnih izložbi i 5 virtualnih izložbi. Član je HDLU-a Istre. U invalidskoj je mirovini.

Njegova buzetska izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater