radovi transmedijske umjetnosti

FOTOGALERIJA / Otvorena samostalna izložba Andreja Zbašnika pod nazivom "Intuitivno-energetska anatomija prostora - Ljudi" u galeriji HDLU-a Istre

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Istre započelo je drugi dio izlagačke sezone 2022./23. prvom izložbom u ovoj godini, a riječ je o samostalnoj izložbi Andreja Zbašnika pod nazivom "Intuitivno-energetska anatomija prostora - Ljudi" koja je otvorena u četvrtak navečer u galeriji HDLU-a Istre.

- Andrej Zbašnik prvi je ovogodišnji autor koji izlaže u ovim prostorima, a tijekom godine imat ćemo niz izložbi naših članova, kao i tematske projekte. Drago nam je da sezonu otvaramo ovim autorom, koji donosi zanimljive radove, ekspresivne, jake geste i kolorita, kazao je predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin.

Sam je autor objasnio da ono što publika može vidjeti u ovoj galeriji su radovi transmedijske umjetnosti, gdje je slike rađene u klasičnim slikarskim tehnikama fotografirao, obradio u photoshopu i isprintao, dajući svojim radovima novi život.

- Crtam i slikam ljude kao duhovne energetske elemente. Likovi nemaju identiteta, oni prikazuju ljudska duhovna bića kroz multidimenzionalnu prisutnost i komunikaciju s raznim aspektima prostora s kojima su prožeti. To su prikazi ljudi, bez ego identiteta i ego obrazaca, čisti energetski duhovni elementi i principi, kazao je autor ističući da dok crta se puni energijom, radošću i inspiracijom.

U tim radovima vidljiva je igra, štoviše eksplozija boja, ekspresija, gdje, kako veli autor, izražava doživljaj stvarnosti.

Za svoje je stvaralaštvo autor kazao da se bavi problemom medija slikarstva, pisanog teksta, fotografije, videa, performansa, likovne instalacije i konceptualne umjetničke prakse.

"Na razini jezika i medija, često nastojim te 'prividno' različite medije ujediniti u jedinstvenu cjelinu umjetničkog djela. Promišljam i izražavam različita stanja, odnose i probleme, percepcije, doživljaje i konstrukcije suvremene zbilje. Interdisciplinarna suradnja i ostvarivanje dinamike različitih medija osnovna je poetsko – filozofska konstrukcija moje umjetnosti.

Andrej Zbašnik rođen je 1976. godine u Rijeci. Živi u Čabru. Diplomirao je 1999. godine i stekao stručnu spremu i stručni naziv, profesor likovne kulture. Aktivno se bavi likovno-umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem.

Osmislio je i realizirao 22 samostalne izložbe, sudjelovao na 79 skupnih izložbi i realizirao 30 raznih umjetničkih projekata, koncepata i performansa. Član je HDLU-a Istre i HDLU-a Zagreb, Društva hrvatskih književnika ogranak Rijeka. Ujedno, član je i suosnivač grupe A4 format, zajedno s Darkom Brajkovićem Đepetom Njapom te član Ogranka Matice hrvatske u Čabru.

Izložba je postavljena do 22. veljače od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, a utorkom i četvrtkom još dodatno od 17 do 19 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter