HRVATSKA PRETPREMIJERA

U INK: DUGOTRAJNI APLAUZ I OVACIJE za "Sad Sam Matthäus" Matije Ferlina

  Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlina u svom novom projektu nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ovoga puta ulazeći u dijalog s monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha "Muka po Mateju" (Matthäus-Passion). O kakvom je ekskluzivnom kazališnom događaju riječ, svjedoči i činjenica da nakon pulske pretpremijere, slijede europska premijera predstave u Parizu te potom i izvedbe u Ljubljani i Beču

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Predstava Ferlin (nimila Jelena Janković)

Predstava Ferlin (nimila Jelena Janković)


Dugotrajnim aplauzom i iskrenim, srčanim ovacijama nagradila je Matiju Ferlina pretpremijerna publika nakon gotovo trosatne izvedbe njegove nove predstave "Sad Sam Matthäus" u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u srijedu navečer. Bila je to hrvatska pretpremijera novog projekta koreografa, redatelja i izvođača Matije Ferlina u kojem, u suradnji s piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom - a nakon niza autorskih solo predstava objedinjenih naslovom "Sad Sam" - nastavlja scensko istraživanje odnosa koreografije, teksta, narativa i performansa, ovoga puta ulazeći u dijalog s monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha "Muka po Mateju" (Matthäus-Passion).

Pozitivne reakcije i dojmovi

O kakvom je ekskluzivnom kazališnom događaju bila riječ, svjedoči i činjenica da nakon pulske pretpremijere, slijede europska premijera predstave u Parizu 23. i 24. lipnja u CND Centre national de la danse u sklopu festivala Camping, te potom izvedbe u Staroj mestnoj Elektrarni u Ljubljani 29. i 30. lipnja te u Jugendstiltheater am Steinhof u okviru festivala Wiener Festwochen u Beču, od 9. do 11. srpnja.

Još uvijek pod dojmom nakon uspješne pretpremijere predstave "Sad Sam Matthäus", dirnut dolaskom i pozitivnim reakcijama prijatelja, obitelji, kolega i suradnika iz Svetvinčenta, Pule, Zagreba, Ljubljane i Beča, Matija Ferlin je izjavio: "Pravo je zadovoljstvo stati na scenu nakon jednogodišnje pauze i to u procesu i izvedbi koja je bila višestruko zahtjevna ne samo zbog samog trajanja, već i zbog kompleksnosti materijala koje predstava otvara i postavlja na scenu. Vesele me nova igranja u Puli i nastavak turneje u Parizu, Ljubljani, Beču i Zagrebu."

Naime, dugogodišnja ideja da se Bachova "Muka po Mateju" scenski uprizori kao izvedba za jednog izvođača i glazbeno djelo realizirana je na poziv Christophea Slagmuyldera, umjetničkog ravnatelja jednog od najznačajnijih festivala izvedbene umjetnosti Wiener Festwochena te u koprodukciji kazališnih kuća, organizacija i festivala iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske. Pulskoj izvedbi prethodio je i višemjesečni intenzivni rad u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu te Istarskom narodnom kazalištu, a uz Matiju Ferlina, Gorana Ferčeca i Rajnu Racz, u autorskom timu predstave "Sad Sam Matthäus" su i Luka Prinčič, Saša Fistrić, Silvija Stipanov i Mauricio Ferlin.

Međunarodna koprodukcija

Predstava Sad Sam Matthäus realizirana je u produkciji Emanata (SI) i Matije Ferlina, koprodukciji Wiener Festwochena (AT), CND Centre national de la danse (FR), Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula (HR) te s partnerima Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (HR) i Bunker - Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana(SI). Projekt su podržali Zagrebačko kazalište mladih, Grad Pula, Grad Zagreb, Ministarstvo za kulturo RS i Mestna občina Ljubljana.

Puljanin Matija Ferlin višestruko je nagrađivan autor niza uspješnih predstava dojmljivog umjetničkog rukopisa, među kojima su "Sad Sam Lucky", "Sad Sam Almost 6", "Nastup", "Mi smo kraljevi a ne ljudi", "Staging a Play: Antigone", "Staging a Play: A Glass Menagerie", "Staging a Play: Tartuffe", s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i priznanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter