kazališni festival malih formi

U Balama svečano otvoren "Bembo fest"

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
(Snimio: Dejan Štifanić)

(Snimio: Dejan Štifanić)


Prvi kazališni festival malih formi Bembo Fest svečano je otvoren u četvrtak navečer u Balama. Na bajkovitoj otvorenoj pozornici središnjeg baljanskog Trga Tomaso Bembo, kao prva u nizu od 13 festivalskih kazališnih izvedbi uprizorena je predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke "Il Bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice" prema ideji i tekstu Giuseppea Nicodemoa i Serene Ferraiuolo. Redatelj ove "monokomedija o životu u izolaciji" je Giuseppe Nicodemo, a ulozi Stefanie Laganini na sceni je izvrsna Serena Ferraiuolo.

Serena Ferraiuolo je u jednosatnoj kazališnoj priči prepunoj glumačke snage i ljepote, uprizorila beskrajno životnu priču Stefanie, žene koja pršti energijom i sukladno onoj ne tako davnoj pandemijskoj premisi "ostaje doma". Između brige o svom bonsaiju, snima tutoriale, plete, vježba fitnes, gleda dobre stare filmske klasike, pije votku martini, sluša savjete prijateljice Rosalbe, a društvo joj pravi Alexia, zapravo glas iz svijeta umjetne inteligencije. Malo, pomalo Stefania odmotava klupko svog stvarnog, otuđenog, tužnog, usamljenog života… Svoju životnu priču priča svom bonsaiju, svojoj "pokopanoj" ljubavi, i publici.

Serena Ferraiuolo kao Stefania Laganini uvjerljiva je i glumački iskrena i publici iznimno bliska, a "Il Bonsai ha i rami corti" je dramaturški i režijski zaokruženu predstava. To je prepoznala i festivalska publika u Balama i na kraju predstave nagradila Serenu Ferraiuolo dugim i srčanim aplauzom i ovacijama.

- Stefania Laganini sa svojim slabostima, svojom hrabrošću i opsesivnošću, pomogla nam je da preživimo u ovom razdoblju, udaljeni od naših obitelji i naše publike. Ona nas je oživjela kao umjetnike i kao ljudska bića. Zbog nje smo lakše razumjeli da se ponekad svi osjećamo kao Stefania: suvremena Penelopa koja, ironično i svjesno, nastavlja plesti i raspletati svoje tkanje i svoj život, zapisao je Giuseppe Nicodemo uz rad na predstavi.

"Il Bonsai ha i rami corti" zapravo je bio najbolji mogući početak prvog Bembo Festa u Balama otvorenog u ozračju ponovnog, itekako opreznog, primjerenog i nekako nježnog povratka iz novonormalnog u normalni život uz slavlje kazališta i umjetnosti.

Na radost kazališne publike Bembo Festa će svaki četvrtak do 17. rujna s početkom u 21 sat donositi recentne predstave "izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla". Na programu je 13 predstava iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a kazališni je to doprinos doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog.

Festival Bembo održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turistička zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre, a u završnici Festivala dodijelit će se i nagrada Glasa Istre, koju će dobiti predstava koja je ostvarila najbolji umjetnički dojam. Festival je dio Prvog art simpozija u Balama, čiji program se može pronaći na internetskim portalima o Balama i Istri: www.bale-valle.com i www.bale-valle.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter