kazališno putovanje

BEMBO FEST Prvi kazališni festival malih formi u Balama

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Dušanka Stojanović Gild na scenu donosi fascinantno, slojevito dramsko pismo (Snimio: Dejan Štifanić)

Dušanka Stojanović Gild na scenu donosi fascinantno, slojevito dramsko pismo (Snimio: Dejan Štifanić)


 Na sceni je velika glumica Dušanka Stojanović Gild. Njeno umjetničko dostojanstvo, tankoćutnost, raskoš i snaga antologijske glume moćni su i dojmljivi. Potresan i magičan dramski tekst Tonyja Kushnera, istodobno je kirurški, zapravo neuroznanstveno precizan u seciranju krvlju, moći, zlom i nesrećom natopljene suvremene civilizacije i na općeljudskoj ali i duboko intimnoj razini. Redateljski rukopis Željka Đukića je čist i zaokružen.

O povijesti i sadašnjosti

Riječ je o predstavi "Kod kuće/Kabul" Tonyja Kushnera u režiji Željka Đukića, u kojoj igra Dušanka Stojanović Gild, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, a koja je preksinoć uprizorena u Balama u sklopu Bembo Festa - prvog kazališnog festivala malih formi koji traje do sredine rujna. Monodrama odigrana na maloj, tek svjetiljkom obasjanoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo publiku je odvela na dojmljivo kazališno putovanje koje počinje u "osvit civilizacije, prije tri tisuće godina". Dušanka Stojanović Gild u ulozi psihički rastrojene žene, kod kuće je i pripovijeda priču, zapravo iznosi svoje istraživanje iz turističkog vodiča za Kabul, koje je "nalik letu noćnog leptira", jer njena je priča "strastvena, treptava i osuđena na propast".

Priča je to o Kabulu, o Afganistanu, o povijesti Srednjeg istoka, o graditeljima i rušiteljima civilizacija, o kolonijalno-imperijalističko-militantnom, postmodernom Zapadu i kulturama koje su zgažene, o okrvavljenim ljudskim sudbinama i uništenim životima u ratu i izbjeglištvu, ali i životu u miru preplavljenom antideprsivima, otuđenjem i bolnom tišinom. Priča je to o povijesti i sadašnjosti, o tankoćutnosti i silovitoj grubosti, o ljubavi i svijetu bez ljubavi, o smislu i besmislu, o grijehu i ljudskosti…

Slojevito dramsko pismo

"Poput Shakespearea i Brechta, i Kushner scenu vidi kao svijet u kojem dvor ima direktnu vezu s krčmom, a talibanski vojnik s yuppiejem na Wall Streetu", zapisao je uz rad na predstavi redatelj Željko Đukić. Upravo je način i glumačka snaga kojom Dušanka Stojanović Gild na scenu donosi to fascinantno i iznimno slojevito dramsko pismo "o tome kako možemo biti blizu, a zapravo jako daleko?" ono zbog čega je "Kod kuće/Kabul" predstava koja gledatelja "prati" i dugo nakon odlaska iz gledališta.

Treba istaknuti i da je Dušanka Stojanović Gild, glumica, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, dobitnica nagrade "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim kazalištima upravo za predstavu "Kod kuće/ Kabul".

I ovom je predstavom 1. Bembo Fest - a koji je tek u svom drugom tjednu trajanja - potvrdio svoju misiju da kazališnoj publici u Balama daruje predstave "izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla."  

Bembo Fest, koji se do 17. rujna održava u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre, publici

donosi čak 13 predstava iz međunarodnog kazališnog programa. Festival je dio Prvog art simpozija u Balama, a sve se predstave održavaju na otvorenim pozornicama u Balama. Program Bembo Festa i svih ostalih događanja u sklopu Prvog art simpozija u Balama može se pronaći na internetskim portalima o Balama i

Istri: www.bale-valle.com i www.bale-valle.hr. Naredna predstava je na programu 8. srpnja kada s početkom u 21 sat u Balama gostuje Teatar grupa s predstavom "Mistero Buffo" Daria Foa, a glumi Dražen Šivak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter