ZAGREB

Susret hrvatskih zavičajnih književnika 25. lipnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Susret hrvatskih zavičajnih književnika, književna manifestacija u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture okupit će u subotu, 25. lipnja u Zagrebu najuspješnije zavičajne autore iz raznih krajeva Hrvatske.

Susret koji okuplja čuvare i baštinike hrvatskoga jezika i pisane riječi u svome 41. izdanju ponovno će se, nakon virtualnog održavanja u dvije pandemijske godine, održati uživo, priopćio je organizator susreta, Hrvatski sabor kulture.

Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih  književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela, obogaćivanje hrvatske pisane baštine i razvoj publike.

Susretu je prethodio književni natječaj Hrvatskog sabora kulture na kojemu je sudjelovalo 95 autora iz gotovo cijele Hrvatske s ukupno 331 pjesmom, 48 proznih radova i 13 dramskih djela.

Radove su vrednovali književnici Dorta Jagić i Tomislav Šovagović te teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević, koji su za Susret odabrali najbolja poetska, prozna i dramska ostvarenja.

Na susretu će najuspješnijim autorima biti uručene Plaketa "Mihovil Pavlek Miškina" za dijalektalno pjesništvo i pjesništvo na književnom standardu, Plaketa "Slavko Kolar" za prozu i Plaketa "Kalman Mesarić" za dramsko stvaralaštvo.

Materijalnu potporu 41. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika osigurali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb.

U nedjelju, 26. lipnja Sanja Nikčević održat će radionicu dramskog pisanja "Što pisac radi u svojoj ili bilo kojoj priči ili elementi dramskog pisanja".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini