PULSKI GLUMAC LUKA JURIČIĆ SLAVI DESET GODINA

Struktura predstave je čvrsta i drži priču u fokusu


U subotu zagrebačko kazalište Mala scena slavi pravi mali jubilej, deset godina i četiristo izvedbi predstave "Debela", u kojoj od početka glumi i pulski glumac, lutkar i režiser Luka Juričić. Bila je to prigoda da s ovim glumcem porazgovaramo o radu na ovoj predstavi, te o njegovim planovima i projektima.

Četiristota izvedba

"Debela" kroz glazbeni žanr i izuzetno duhovit i ironičan tekst ukazuje na probleme iz života tinejdžera, te ne prestaje oduševljavati djecu i mlade ni nakon više od četiristo izvedbi.

Istoimeni roman Silvije Šesto uvršten na top-listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Inače, ovaj je naslov na popisu lektire za osmi razred, a krase ga i brojna vrijedna priznanja, među kojima i nagrada Ivana Brlić-Mažuranić, a nalazi se na Čaasnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta.

- Zagrebačko kazalište Mala scena svečanom će izvedbom u subotu obilježiti desetljeće izvođenja i više od 400 izvedbi svoje hit-predstave "Debela", koju je prema istoimenom lektirnom naslovu Silvije Šesto režirala Snježana Banović. Iako se puno glumaca ovdje izmijenilo, Vi u predstavi glumite od prvoga dana. Kako je krenula ta kazališna avantura?

- U predstavu sam se uključio na preporuku kolegice Ane Begić s kojom sam u tom razdoblju radio "San ljetne noći" na Dubrovačkim ljetnim igrama. Snježana se složila s idejom te me uvrstila u podjelu zajedno s Anom, Ivom Mihalić i Igorom Kovačem te se krenulo s čitaćim probama. Atmosfera na probama je bila sjajna, od Snježane smo dobili potpunu glumačku slobodu i svaki naš prijedlog se uvažio, razmotrio, a ponekad argumentirano i odbio. Kroz tako kvalitetan rad i čvrstu kralježnicu predstave dobio se proizvod koji postoji i dan-danas na daskama koje život znače.

- U slavljeničkoj izvedbi pridružit će Vam se Lana Gojak, Anja Matković i Petar Atanasoski. S kojom ste ekipom najduže glumili?

- S Anom Begić i Lanom Gojak sam proveo najviše vremena na sceni. Na samom početku znali smo odigrati i tridesetak predstava mjesečno. Kasnije se predstava malo slabije igrala (što zbog raznoraznih obaveza glumaca na drugim projektima, a i kriza je utjecala na količinu izvedbi). S Anom sam odigrao puno izvedbi, a s Lanom sam već dugi niz godina u podjeli. S Igorom i Ivom sam također igrao puno izvedbi, a kasnije se kao alternacija pojavila Maja Katić s kojom dugi niz godina igram. Nešto kasnije je došao i Petar koji je već godinama s nama. Najnovije pojačanje u "Debeloj" je Anja koja se odlično uklopila i s kojom se sjajno slažem.

Mijenjaju se detalji

- Kako se kroz tolike godine mijenja pristup izvedbi iste uloge?

- Zapravo pristup se ne mijenja previše. Struktura predstave je čvrsta i drži priču u fokusu. Mijenjaju se detalji koji svaki novi glumac i svaka nova podjela donese. To je čak i korisno za predstavu - na taj način nikad se ne osjeti zasićenje materijalom.

- "Debela" je zasigurno pomogla mnogima da putem ove priče shvate koliko je važno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa?

- Tako je. To je bilo aktualno prije deset godina, a još je aktualnije i danas kada su ti standardi nametnuti ne samo časopisima i televizijom, već i internetom i raznoraznim društvenim mrežama koje mladima diktiraju trendove.

- To je predstava koja ne zastarijeva?

- Mislim da je to predstava koja nikad neće zastarjeti. Jer tema koja se obrađuje (biti zadovoljan sobom onakav kakav jesi) je bila aktualna i prije pedeset godina, a bit će aktualna i za narednih pedeset godina.

- Kako uspijevate uskladiti obveze na Maloj sceni i vođenje uspješnog pulskog Teatra Naranča?

- Uz dobru organizaciju, dogovore i kvalitetne mlade ljude koji vode Malu Scenu i Teatar Naranču sve je moguće. Nakon više od dvadeset godina osnivačica i direktorica Male Scene Vitomira Lončar upravljačku palicu predala je Teni Bosek koja je u funkciji zamjenice direktorice te stvarno moram pohvaliti njen rad i angažiranost. Mala Scena pravno gledano isto djeluje kao pulski Teatar Naranča te se u tom smislu jako dobro razumijemo u pogledu raznih situacija, problema i rješenja. Razmjenjujemo iskustva i savjete i to pomaže nama u Naranči da nastavimo s kvalitetnim radom. Volio bih citirat jednu poznatu frazu iz nedavne premijere "Vlaka u snijegu": "Kad se male ruke slože sve se može". (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum