u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

ROBERT PAULETTA "Veruda Boogie Woogie" posvećena pulskoj četvrti u kojoj radi 40 godina

| Autor: Zoran ANGELESKI

Radovi su rezultat umjetnikova istraživanja, propitivanja i introspekcije; bilježenja, kako će sam umjetnik reći, 'što gorkog - što slatkog života' provedenog unutar pravca ne duljeg od dva kilometra na Verudi, ističe kustosica izložbe i ravnateljica MSUI-a Ketrin Milićević Mijošek * Umjetnik predstavlja recentnu produkciju od 60-ak radova nastalih prošle te u većoj mjeri ove godine

Pod nazivom "Veruda Boogie Woogie" i posvećena pulskoj gradskoj četvrti Veruda u kojoj autor živi i stvara gotovo puna četiri desetljeća, samostalna izložba jednog od najistaknutijih istarskih likovnih umjetnika Roberta Paulette otvorit će se u petak u 20 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Počast Pietu Mondrianu

Umjetnik predstavlja recentnu produkciju od 60-ak radova nastalih prošle te u većoj mjeri ove godine. Kako u pratećem tekstu "Ikonografija svakodnevice" pojašnjava kustosica izložbe i ravnateljica MSUI-a Ketrin Milićević Mijošek, radovi su rezultat umjetnikova istraživanja, propitivanja i introspekcije; bilježenja kako će sam umjetnik reći 'što gorkog - što slatkog života' koji je proveo unutar gotovo neprekinutog pravca ne duljeg od dva kilometra upravo na Verudi.

- Uz to što otvoreno priziva aluzije i odaje počast nizozemskom slikaru i teoretičaru Pietu Mondrianu i njegovim najpoznatijim, a ujedno i posljednjim djelima "Broadway Boogie - Woogie" iz 1942./43. godine te "Victory Boogie - Woogie" iz 1944. godine, Paulettina "Veruda Boogie - Woogie" u prvi plan postavlja sam proces nastajanja umjetničkog djela, pa i izložbu kao cjelovitu formu prezentacije u kojoj je umjetnik ne samo generator i pokretač, već onaj koji nam, upravo uživajući u tom procesu, prenosi priču, koliko njegovu toliko našu, dodaje kustosica.

Otvorenju izložbe moći će prisustvovati ograničen broj posjetitelja - 22 osobe na 100 četvornih metara. Izložba će trajati do 15. studenog i bit će popraćena dodatnim sadržajima: susretima s umjetnikom, razgovorima i stručnim vodstvima organiziranim za manje grupe posjetitelja.

Umjetnička biografija

Robert Pauletta (Premantura, 1961.) srednju je umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca završio u Puli, a slikarstvo diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađivao je u atelijeru Ede Murtića, da bi 1987. bio jedan od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre.

Dvanaest godina, od 1991. do 2003. radio je kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli i jedan je od osnivača te škole. Od 2003. do 2009. radio je kao voditelj u novoosnovanom MMC Luka, gdje je priredio niz izložbi, predavanja i drugih kulturnih zbivanja. U izdanju HDLU-a Istre 2007. izašla je monografija o umjetnikovom radu. Godine 2013. osnovao je Umjetničku organizaciju Robot te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokrenuo rad Galerije Poola. Od 2017. posvetio se isključivo profesionalnom umjetničkom radu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater