NAJNOVIJELABIN

Prezentacija i interpretacija lokalnog kulturnog blaga: STIGLO JEDNO OD POSLJEDNJIH DRVENIH KORITA ZA PRERADU MASLINOVOG ULJA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Na području naselja Drenje i Ravni poznato je svega nekoliko takvih obiteljskih uljara, a jedna od njih pripadala je i obitelji Blažina * Otkupljeno korito izrađeno je pred oko 200 godina, izrađeno je od debla hrasta, a koristilo se do pred 20-ak godina

Narodni muzej Labin ove je godine zaključio s obitelji Blažina iz Drenja kupoprodajni ugovor o otkupu starog drvenog korita za preradu maslinova ulja, te je početkom kolovoza korito stiglo.

Osnovna misija Narodnog muzeja Labin muzeja je očuvanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog kulturnog blaga, u što spada i otkup navedenoga korita. Maslinovo ulje od davnina se obrađivalo na vrlo primitivan način, obično su se obiteljske uljare nalazile u manjim podrumima ili pomoćnim zgrada, a često su se maslina i maslinovo ulje obrađivali i za ostale mještane. Na području naselja Drenje i Ravni poznato je svega nekoliko takvih obiteljskih uljara, a jedna od njih pripadala je i obitelji Blažina.

Otkupljeno korito izrađeno je pred oko 200 godina, izrađeno je od debla hrasta, a koristilo se do pred 20-ak godina o čemu svjedoči i novinski članak. Korito je uz pomoć volontera prebačeno u lapidarij Narodnog muzeja Labin, a na jesen slijedi obrada i zaštita, dok se u proljeće planira da se isto izloži na prvome katu muzeja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam