NARODNI MUZEJ

Izložba "Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost" u Labinu

| Autor: Branko BIOČIĆ

Izložbom pod nazivom "Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost" koja će biti otvorena sutra u 20 sati u Narodnom muzeju Labin počinje ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Labina. Izložba se održava u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i Foto galerijom "Siscia Obscura" iz Siska.

Na njoj će industrijska baština biti prezentirana kroz povijesni i tematski pregled autora dr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak, te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine. Ovi vrhunski fotografi stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis. Tako da su se sa street fotografije, aktova, reklamne i dokumentarne fotografije koje oni rade, odjednom prebacili u tamne prostore hala, među kaose linije, uske prostore...

Zajednička izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada Siska i njegove industrijske baštine s umjetničkim pristupom koji konstatira postojeće stanje. Na taj se način javnost nastoji senzibilizirati za tu problematiku te potaknuti na razmišljanje o mogućnostima iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Ujedno, to može biti primjer drugim sredinama kako se može potaknuti rasprava o toj problematici. Izložba je do sada gostovala u Osijeku, Karlovcu, Rijeci i Bruxellesu.

Na otvaranju izložbe u Labinu fotograf Miroslav Arbutina – Arbe održat će i prezentaciju stare fotografske tehnike "Van Dyck", koja je korištena i za fotografiranje industrijske baštine Siska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini