IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU LABIN

Kult sv. Justa, od simbolike do zaštitnika grada

| Autor: Branko Biočić


U sklopu obilježavanja 400. godine početka izgradnje zvonika Sv. Justa, zaštitnika grada Labina Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu Labinu i Grad Labin organizirali su u Narodnom muzeju prigodnu izložbu pod nazivom "Kult Sv.Justa - od simbolike do zaštitnika grada".

Time se i Narodni muzej Labin uključio u bogatu u proslavu koja traje cijelu godinu dajući tako obol rasvjetljavanjem, većini neznanih, podataka o Sv. Justu, jednom od gradskih svetaca zaštitnika. Izložba je autorski koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković kao plod višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i povijesnog gradiva arhiva župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu.

- Željeli smo ovom koncepcijskom izložbom široj publici, posebice građanima Labinštine približiti tog svetačkog zaštitnika na malo širi način, istraživanjem građe koja se nalazi u dvoru Župe Labin gornji, tj. Rođenja Blažene djevice Marije.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Istraživale smo rukopisnu građu koja se nalazi u župi i uz pomoć te građe pronašle smo pokretnu baštinu koja je izložena ovom prigodom. Približili smo tog sveca i njegov život , njegovog čašćenja kroz bratovštine ovdje u Labinu, kroz kipove, oltarne pale i stare rukopise, rekla je Stephanie Peršić, a Olja Višković dodala

- Svi izloženi eksponati koje baštinimo u našoj župi Labin gornji su izuzetno vrijedni, od arhivskog gradiva do umjetničkih djela kao što su oltarne pale, kipovi iz 18. stoljeća. Izložba je otvorena do 1.svibnja iduće godine. Bogatstvo sakralnih predmeta i pisana građa u vlasništvu župe, relevantnih za čašćenje kulta sv. Justa, je po prvi puta prezentirana na ovoj koncepcijskoj izložbi kojom je obrađen kontekst svetačkih čašćenja i kult sveca, povijesni prikaz njegove recepcije u lokalnim čašćenjima na Labinštini te povijesno-umjetnička predstavljanja u primjerima nepokretne i pokretne baštine, istaknula je Višković.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Izložba je organizira u partnerstvu sa župom Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu pa je labinski župnik Mirko Vukšić u ime dekanata na otvaranju zahvalio svima koji su pomogli i pridonijeli otvaranju ove izložbe.

- Ovo je primjer suradnje između Grada i župe i kako bi trebali ubuduće surađivati. Naš arhiv je vrlo bogat i još uvijek nije do kraja istražen. To je bogatstvo, ta naša povijest, to smo mi. Ako ne istražujemo i ne pričamo o povijesti našega grada ne možemo u potpunosti razumjeti ni sadašnjost. Želim naglasiti tu duhovnost, rekao je Vukšić pohvalivši posebno kustosice na mukotrpnom istraživanju i radu a zahvalama se pridružila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin u čijem sastavu djeluje Narodni muzej, Renata Kiršić Veselica.

Izložbu je otvorio labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši obilježavanje 400. obljetnice zvonika sv. Justa koju prati niz događanja.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Drago mi je da smo uspjeli pokazati da uz onu staru i ova nova garda, Olja i Stephanie, može. Ovo je naša povijest i kultura, tražimo i otkrivamo nešto novo, mnogi to nemaju. Toliko toga je prošlo kroz naš grad i dogodilo se na ovom malom prostoru te traži da se malo zamislimo. Drago mi je da su Stephanie i Olja imale snage istraživati i uz pomoć župe otvoriti i zaviriti u njihov tavan kako bi se što više ljudi prisjetilo gdje živi, rekao je između ostalog Glavičić.

Autor vizualnog identiteta izložbe je vizualni umjetnik i dizajner Oleg Morović. Zanimljivo je da je na otvaranju izložbe služeno vino s posebnom etiketom za ovu priliku Sv. Just mladog vinara Larija Juričića koji je za ovu obljetnicu specijalno napravio tisuću boca malvazije i terana nazvavši ih Sv. Just. Financijsku podršku ostvarenju izložbe dali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Labin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter