ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI S RIJEČKIM HNK-OM: Sinergijom i suradnjom dvaju kazališta do bogatijih i kvalitetnijih programa

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula jučer je održano svečano potpisivanje ugovora o dugoročnoj umjetničkoj suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i INK - Gradskog kazališta Pula, čemu su nazočili pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber,

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeka Ivan Šarar, intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević i ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

Proširiti ponudu

- Veliko mi je zadovoljstvo potpisati sporazum o suradnji dviju kazališnih kuća, što je samo nastavak uspješne dosadašnje suradnje koja već traje neko vrijeme, no sada je to i službeno te šire. Vrijeme pandemije nije lako za djelatnike u kulturi, tako niti za kazališne kuće, a ovom suradnjom pružat ćemo publici više programa i mogućnosti prisustvovanja zanimljivim programima. Od kada je bila prva izvedba u Areni 2017., te potom kada je krenuo ljetni program Summer Classic, vidjeli smo da to jako dobro funkcionira, da je publika vrlo zadovoljna programima te da traži kontinuitet, te smo stoga, osim programa Zajc u INK-u odlučili još dodatno proširiti ponudu, kazala je Jasmina Nina Kamber.

Marin Blažević istaknuo je da su Pula i Rijeka komplementarni gradovi, ali da imaju dva potpuno različita kazališta.

- Rijeka ima ogroman pogon, oko 300 zaposlenih, nerijetko mnogi govore da je to preveliko kazalište, preveliki pogon, a s druge strane Pula ima posve drukčiju sliku i priliku s kazalištem, košta puno manje, ali svejedno ima respektabilan program. No, iako u Rijeci imamo veliki operni ansambl te vrsne soliste, nemamo Muzičku akademiju, a pulska Muzička akademija postiže izvrsne rezultate sa svojim studentima i važno je omogućiti kontinuitet, da studenti prisustvuju vrsnim koncertima i događajima i da se potom uključe u te projekte. Nekada smo imali u Rijeci odjel zagrebačke Muzičke akademije, što je također bilo vrlo važno za rad, tako da nam je sada vrlo bitna suradnja s pulskom Muzičkom akademijom. Nadalje, Rijeka nema ljetnu pozornicu, a ona u Opatiji nije baš najidealnija i adekvatna za ozbiljna klasična zbivanja, uz mirise ćevapa i lignja s okolnih terasa. Arena je idealna za takva zbivanja, vidjeli smo da je publika vrlo dobro prihvatila sve dosadašnje koncerte. Stoga je sve to sjajna prilika za suradnju, razmjenu, nadopunjavanje. Već je nekoliko puta u pulskom kazalištu trebao gostovati balet "Plamteća voda", ali uvijek je odgođen zbog koronavirusa, no nadam se da će 11. svibnja ipak biti održan, kazao je Blažević.

Slične pozornice

Gordana Jeromela Kaić rekla je da će se od iduće sezone održavati osam predstava nastalih u suradnji dvaju kazališta tijekom svake kazališne sezone, i to po principu dvije baletne, dvije operne, dva koncerta i dvije dramske predstave, odnosno kako se budu dogovorili plus dvije dramske koprodukcije.

Marin Blažević je napomenuo da su pozornice dvaju kazališta slične po dimenzijama i da se na taj način štedi i javni novac.

Prema riječima Ivana Šarara, dva grada i dvije regije još premalo surađuju i ovo je izvrsna prilika za sinergiju, nadopunjavanje te prezentiranje publici zanimljivih programa. Kazao je da unatoč open mind trendu i jedna i druga regija su još nekako prezatvorene i da će to dovesti do zanimljivih projekata i bogate suradnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter