Od 4. do 12. ožujka

7. KAZALIŠNA ZIMA U ISTRI: "Sliparija" i "Operacija pašareta" na istarskim pozornicama

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula započinje sedmo izdanje Kazališne zime u Istri, manifestacije koju će realizirati uz potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Afirmacija kazališnog stvaralaštva, predstavama iz produkcije Čakavske scene INK-a, povećanje dostupnosti i razvoj publike u suradnji s istarskim gradovima, glavni su ciljevi ove manifestacije koja će se održavati od četvrtka 4. ožujka pa sve do petka 12. ožujka, na pozornicama Rovinja, Buja, Labina, Pazina i Poreča gdje će biti prikazane predstave "Sliparija" autora Milana Rakovca i "Operacija pašareta" autora Branka Lučića.

"Sliparija" će biti prikazana u Rovinju u kazalištu Gandusio u četvrtak 4. ožujka u 18 i u 20 sati, u kazalištu u Labinu u petak 5. ožujka u 20 sati, i u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama u utorak 9. ožujka u 19.30 sati. "Operacija Pašareta" će biti izvedena u POU u Poreču u četvrtak 11. ožujka u 20 sati i u Spomen domu u Pazinu u petak 12. ožujka u 20 sati.

Predstavu "Sliparija" na tekst Milana Rakovaca režirao je Matija Debeljuh, a u njoj glumi Rosanna Bubola.

"Izravna i vjerna adaptacija romana 'Sliparija' Milana Rakovca doslovno je nemoguća, pa nit vodilju ekranizacije valja tražiti u hvatanju specifične magične pozadine koju Rakovac kreira istražujući legendu o Bilfu. Magičnu i mračnu atmosferu predloška, u prvom planu ističu se refleksije njegove svijesti u potrazi za vlastitim identitetom. S obzirom da je pozadina nastanka mitova i legendi upravo potreba za pronalaskom odgovora na pitanje o vlastitoj prirodi i porijeklu, glavni lik pruža specifičan pogled na tu istarsku legendu…", kaže Matija Debeljuh uz predstavu..

Komediju "Operacija Pašareta" na tekst Branka Lučića režirao je Jasminko Balenovića u njoj glume Nika Ivančić, Teo Tiani, Lino Brozić, Lara Živolić, Luka Juričić i Luka Mihovilović.

U malom istarskom mjestu, u još manjoj oštariji, događaju se velike stvari. Stvari se dovode do napregnuća i nabreknuća – mlada oštarica Pjerina, pred kojom je svjetla budućnost, polako preuzima upravljanje oštarijom od oca koji je rastrzan obavezama i situacijama u kojima mora poslovati – "jer gost je uvijek u pravu". Tu je još i mladi partizan, dvostruka prijetnja sprijeda i straga. Pjero kao pravi profesionalac pokušava zadovoljiti sve goste i svima udovoljiti. No ratni vihor, potpomognut zaljubljivošću okupatora uvuče ga u srce Operacije Pašareta, što velikim poduhvatima nesklonog oštara Pjera dovodi do granice; ili kako se to danas kaže "pucanja". Tračak nade i izlaz vidi se u novom i svježem pristupu kojeg nose mlađe generacije. Oštarica Pjerina, koja će pomiriti nepomirljivo, dati a ne dati, nepopustljivo popustiti, nošena idejom odanosti, čuvanja tradicije i identiteta provesti Operaciju Pašareta na svoj način do kraja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater