LONELY PLANET - PUTOVANJE U SRCE DOMAĆEG TURIZMA

OTVOREN OBLJETNIČKI 60. POREČKI ANNALE  'Ovo je ljeto prokazalo svu krhkost domaćeg gospodarstva koje bezrezervno računa na turizam'

| Autor: Zoran ANGELESKI

Mi u Poreču vjerujemo da turizam živi vječno, no pitanje koje si trebamo postaviti je kakav turizam želimo, da ne ugrozimo sami sebe i ono što je najvrjednije, a to su prostor, resursi i ljudi, rekao je Sebastijan Vojvoda, porečki likovni umjetnik i voditelj likovne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč u čijoj se organizaciji održava porečki Annale

 

Pod tematskim nazivom "Lonely planet - putovanje u srce domaćeg turizma", ugostivši 15 vrhunskih umjetnica i umjetnika domaće suvremene umjetničke scene koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma i na nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti te pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale - preksinoć je u Istarskoj sabornici u Poreču svečano otvoreno obljetničko 60. izdanje porečkog Annala. 

'Ženila se tuga i nevolja…' 

Službenom činu otvaranja izložbe prethodio je performans skupine Šikuti Machine i Selme Banich pod nazivom "Ženila se tuga i nevolja, pir delala, kruha ni imala". Kotrljanjem bale sijena središtem Poreča podsjetili su na težački posao koji se bitno razlikuje od današnjeg masovnog turizma.

U organizaciji porečkog Pučkog otvorenog učilišta, na ovogodišnjem Annalu sudjeluju umjetnici Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine i Bojan Šumonja.

Njihovi radovi analiziraju arhitektonsko nasilje, duhovito-ironijske pokušaje spašavanja obale, analizu tranzicijske propasti radničkih i javnih odmarališta ili nude svojevrsna rješenja aktivističkim prenamjenama turističkih objekata.

Porečki Annale najstarija je skupna izložba suvremene likovne umjetnosti u Hrvatskoj, a uz godinu dana stariji Beogradski salon, i najstarija izložba na prostorima bivše Jugoslavije, koja kontinuirano teče od 1961. godine.

Izbornica ovogodišnjeg Annala, kustosica zagrebačkog muzeja za suvremenu umjetnost Leila Topić kazala je kako je postalo posve očito da nekritički razvoj turističke industrije rezultira sve češćim ekološkim, društvenim i infrastrukturnim incidentima - od zagađenja plaža, prekomjerne izgradnje i gentrifikacije starih gradskih jezgri do kruzerskog ludila ili uništavanja arhitektonske baštine radi profita.

- Dok svi grozničavo iščitavaju brojke turističkih noćenja, uz epidemiološke mjere sukladne mjerama spašavanja turističke sezone, ovo je ljeto prokazalo svu krhkost domaćeg gospodarstva koje bezrezervno računa na turizam, ističe Leila Topić. 

Greške su prilike za rast 

Sebastian Vojvoda, porečki likovni umjetnik te kustos i voditelj likovne djelatnosti pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč, kazao je prilikom otvaranja manifestacije da je povijest Annala povijest razvoja galerijske i kustoske prakse u Poreču, Istri i Hrvatskoj.

- Suvremena umjetnost je često najizravniji indikator stanja u društvu i njena uloga je, između ostalog, i funkcija traženja anomalija u određenom društvenom kontekstu i ona ima veliku moć djelovanje na te društvene pojave kroz različite estetske i simboličke sustave. Tako i ovogodišnja tema, koja je zadana prije početka ove krize, ne može biti prikladnija s obzirom da se bavi osjetljivom problematikom planiranja prostora, kao i ekonomske održivosti, kazao je Sebastijan Vojvoda i naglasio: "Sve posljedice akumuliranih grešaka mogli smo vidjeti u prošlom razdoblju, ali vjerujemo i nadamo se da su greške prilika za rast i promjenu određenih trendova koji su se pokazali kao loši. Unatoč svemu, mi u Poreču vjerujemo da turizam živi vječno, no pitanje koje si trebamo postaviti je kakav turizam želimo, da ne ugrozimo sami sebe i ono što je najvrjednije, a to su prostor, resursi i ljudi."

Vojvoda je dodao i da je Annale dokaz da se bitne stvari dešavaju i izvan velikih kulturnih centara, i da male sredine također imaju svoju riječ u formaciji i afirmaciji umjetničkih i praksi i umjetničke scene. Posebno se zahvalio kolegi Andiju Bančiću, organizacijskom voditelju Annala, kao i svim suradnicima.

Otvaranju su pristustvovali i pročelnik županijskog Odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, dogradonačelnica Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović te u ime organizatora ove manifestacije Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, njegova ravnateljica Snježana Radetić.

Izložbu "Lonely planet - putovanje u srce domaćeg turizma" moguće je pogledati do 13. rujna u Istarskoj sabornici od 10 do 12 i od 17 do 22 sata, uz besplatan ulaz.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater