NOVI MUZEJI

Najzanimljiviji muzejski postavi otvoreni ili pred otvaranjem u 2022.: Od Muzeja palače u Hong Kongu, preko Kunsthalle u Pragu do Muzeja Broadwayja i Centra "Bob Dylan"

Veliki egipatski muzej trebao bi definitivno biti otvoren krajem godine ili početkom iduće jer su korona-kriza i ostalo prolongirali njegovo otvorenje

| Autor: Vanesa BEGIĆ, Hina
Centar Bob Dylan

Centar Bob Dylan


Muzejsko dokumentacijski centar (MDC) objavio je početkom godine pregled najzanimljivijih muzeja koji su trebali biti otvoreni u ovoj godini. Neki od njih su već otvoreni, nekima otvorenje ponešto kasni, a neki će biti otvoreni do kraja 2022. ili pak početkom 2023. godine, ovisno o tijeku radova, i svim mogućim eventualnim tehničkim poteškoćama. Neka otvorenja kasne zbog korone i dvije i pol teške godine za nama, no ipak je sve krenulo na bolje.

Ti muzeji idu od baštinskih do suvremenih, od Velikog egipatskog muzeja i Muzeja palače u Hong Kongu, preko Kunsthalle u Pragu do Muzeja Broadwayja i Centra "Bob Dylan". Veliki egipatski muzej trebao bi definitivno biti otvoren krajem godine, ili početkom iduće jer su korona-kriza i ostalo prolongirali njegovo otvorenje.

Selidba Keopsove sunčeve barke

No, svaka vijest o otvaranju novih i obnovljenih muzeja u jednoj, nazovimo je izazovnoj godini, nakon više od dvije teške korona-godine, krize i ostalog, svakako ohrabruje.

Veliki egipatski muzej u Gizi, koji će biti najveći arheološki muzej na svijetu, godinama najavljuje svoje otvorenje, no to bi se napokon trebalo dogoditi uskoro.

"Korak bliže njegovom otvorenju nagovijestila je selidba Keopsove sunčeve barke, najvećeg drvenog čamca otkriven u Egiptu starog oko 4.600 godina, koja je uz velike napore premještena u muzej iz svog dugogodišnjeg doma pored piramida u Gizi", napominje u svom tekstu Ivona Marić iz MDC-a.

MuzejKunsthalle Prag

Dana 3. srpnja je Muzej palače u Hong Kongu službeno otvoren za javnost. Na izložbi za otvorenje je rotacijski izloženo više od 900 dragocjenih kulturnih relikvija iz Muzeja palače u Pekingu, od kojih je većina prvi put izložena u Hong Kongu. Smješten je na 30 tisuća kvadratnih metara, ima izložbene dvorane, prostor za edukaciju, kazalište s 400 mjesta, suvenirnice i restoran.

U središtu Praga otvoren je Kunsthalle Praha, koji je osnovala Zaklada obitelji Pudil kao nevladinu i neprofitnu platformu, s fundusom koji sadrži djela češke i svjetske moderne i suvremene umjetnosti. Nalazi se u nekadašnjoj preuređenoj nekadašnjoj trafostanici Zenger Electrical u Klarovu čiju rekonstrukciju potpisuje češki arhitektonski biro Studio Schindler Seko. Uz izložbene dvorane, muzej ima kafić, knjižnicu i edukativni prostor za posjetitelje izložbi.

Interaktivni i iskustveni postav

New York dobiva novi muzej posvećen Broadwayju koji predstavlja povijest brodvejskih mjuzikala, predstava i kazališnih produkcija. Kroz interaktivan i iskustveni postav posjetitelji će moći vidjeti kako je gradska kazališna scena tijekom godina mijenjala svoje lokacije prije nego što se trajno nastanila na Times Squareu, te saznati više o najznačajnijim mjuziklima koji su utjecali na razvoj Broadwayja. Moći će zaviriti i u 'backstage' koji dekonstruira stvaranje brodvejske predstave.

MuzejMuzej Palača Hong Kong

U američkom gradu Tulsa u Oklahomi otvoren je sredinom svibnja Centar "Bob Dylan" posvećen proučavanju života i djela tog poznatog kantautora i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2016. Muzej prezentira bogat Arhiv Boba Dylana koji sadrži više od sto tisuća predmeta, uključujući rukopise, nikad prije viđene koncertne nastupe i snimke uživo, rijetke fotografije i neobjavljene snimke, ali i osobne predmete, uspomene i sitnice. Na pročelju zgrade na tri kata koju je dizajnirao arhitektonski biro Olson Kundig na čelu s Alanom Maskinom nalazi se rijetka fotografija Dylana iz 1965. koju je snimio Jerry Schatzberg.

U Budimpešti je pak otvorena Kuća mađarske glazbe, a potom i Muzej etnografije, u sklopu projekta Liget Budapest. Stalni postav Kuće mađarske glazbe donosi povijest glazbe od razvoja ljudskog glasa do modernih trendova, uz poseban naglasak posvećen mađarskoj glazbi i njezinoj bogatoj povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater