ZAGREB

Najiščekivaniji krimić godine iz pera slavne J.K. Rowling od sad i na hrvatskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Mozaik knjiga objavio je roman "Nemirna krv", peti iz serijala koji pod pseudonimom Robert Galbraith potpisuje slavna spisateljica J.K. Rowling, najiščekivaniji britanski krimić godine koji se odmah po objavljivanju našao na popisu najprodavanijih knjiga u toj zemlji.

Nakon romana "Zov kukavice", "Dudov svilac", "Karijera zla" i "Smrtonosno bijelo" stigao je peti naslov iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom iz pera slavne J.K. Rowling, autorice legendarnog Harryja Pottera, ističu iz Mozaika knjiga.

Robert Galbraith je pseudonim J.K. Rowling, a za pisanje kriminalističkih romana odlučila se budući da taj žanr obožava kao čitateljica. 

Prve četiri knjige Roberta Galbraitha oduševile su kako kritiku tako i brojne čitatelje, a u neodoljivom istražiteljskom paru uživalo je više od 11 milijuna čitatelja. Romani su se našli na vrhovima ljestvica međunarodnih bestselera i sva četiri prilagođena su za televizijsku seriju u produkciji Bronte Film and Television.

Roman "Nemirna krv" najupečatljiviji je i najuzbudljiviji dosad i zaokružuje seriju veoma uspješnih kriminalističkih romana. Knjiga odmah po izlasku obara rekorde: u prvih sedam dana od objavljivanja zauzela je prvo mjesto na listi najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji, premašivši svoje prethodnike po broju prodanih primjeraka i postavši najprodavaniji naslov iz serijala o Cormoranu Strikeu.

Osim visokih ocjena, ovaj naslov bio je nominiran u kategoriji za najbolji kriminalistički roman 2020. godine prema odabiru čitatelja Goodreadsa.

Privatni istražitelj Cormoran Strike u posjetu je obitelji u Cornwallu, kad mu se za pomoć obrati žena čija je majka, Margot Bamborough, nestala u nerazjašnjenim okolnostima 1974. godine. Strike nikad nije rješavao stari slučaj, a pogotovo ne slučaj star četrdeset godina. Ali, iako su šanse za uspjeh vrlo slabe, zaintrigiran je i prihvaća taj izazov – dodajući ga dugom popisu slučajeva na kojima trenutačno radi s Robin Ellacott, partnericom u agenciji. Robin usto prolazi kroz ružan razvod, trpi neželjenu mušku pozornost i bori se s vlastitim osjećajima prema Strikeu.

Istražujući Margotin nestanak, Robin i Strike nailaze na pakleno kompleksan slučaj s tragovima koji uključuju tarot-karte, serijskog ubojicu psihopata i svjedoke kojima se ne može u potpunosti vjerovati. I shvaćaju da se čak i desetljećima stari slučajevi mogu pokazati kobnima…

Prijevod na hrvatski potpisuje Mirna Čubranić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter