ZAGREB

Nagradu Predrag Matvejević osvojio makedonski pjesnik Borče Panov

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2021. osvojio je makedonski pjesnik Borče Panov za knjigu "Brijanje Balona", a izvan konkurencije dobitnik je talijanski pisac Erri De Luca za životno djelo i knjigu "Potkožne tetovaže".

"Književna nagrada Predrag Matvejević za 2021. godinu dodjeljuje se u konkurenciji: Borčetu Panovu za knjigu “Brijanje Balona” u prijevodu Duška Novakovića, a izvan konkurencije Erriju De Luci za životno djelo i za knjigu “Potkožne tetovaže” u prijevodu Tvrtka Klarića", priopćili su u ponedjeljak organizatori.

U počast istaknutom književniku i intelektualcu Predragu Matvejeviću nagrada je pokrenuta za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije. Pokrenuli su je Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj. 

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao. 

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području.

U uži izbor za nagradu 2021. uključene su bile  knjige Jelene Lengold "Odustajanje", Sanje Lovrenčić "Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost", Semezedina Mehmedinovića "Ovo vrijeme sada", Borče Panova "Brijanje balona", Marka Tomaša "Pisma s juga" i Vladislave Vojnović "Epizodisti i junaci".

O laureatu je odlučivao žiri u kojemu su bili Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić, a svečana dodjela održat će se 7. studenog u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of