SARAJEVO

Na SFF-u ove godine 230 filmova iz 62 zemlje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) koji počinje 12. kolovoza tijekom sedmodnevnog trajanja publici će ponuditi 230 filmova te time potvrditi karakter najveće regionalne filmske smotre, najavio je u četvrtak direktor festivala Jovan Marjanović.

On je dužnost direktora SFF-a preuzeo prošle godne naslijedivši na toj poziciji Mirsada Purivatru, utemeljitelja SFF-a koji je u proteklih četvrt stoljeća bio i njegov glavni operativac.

Marjanović je na predfestivalskoj konferenciji za novinare kazao kako će biti predstavljena filmska ostvarenja iz čak 62 zemlje kroz 19 tematskih programa.

"Čak 51 film bit će u natjecateljskim programima iz šire regije što čini SFF jedinstvenim i najvećim regionalnim festivalom", kazao je Marjanović.

Potvrdio je kako će 28. SFF otvoriti "Trokut tuge" Rubena Ostlunda, pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Za film zatvaranja odabrano je novo ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice pod naslovom "Praznik rada".

Ove će godine uz najbolje regionalne filmove po drugi put biti nagrađene i najbolje televizijske serije, a u konkurenciji su i hrvatske "Područje bez signala" te "Šutnja". 

Hrvatska ima svog kandidata za nagradu Srce Sarajeva u svim bitnijim natjecateljskim kategorijama, a za naslov najboljeg igranog filma natječe se "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića.

Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović članica je žirija koji će odlučiti o najboljima u kategoriji igranog filma.

Gosti SFF-a a bit će petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica koji na poseban način tretira povijest srednje Europe u proteklih 30 godina te zbivanja iz Drugog svjetskog rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of