TAIPEI

Ang Lee: Izostanak Kine gubitak je za dodjelu filmske nagrade Zlatnog konja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izostanak Kine gubitak je za ovogodišnju dodjelu nagrada Zlatni konj, svjetsku verziju dodjele Oscara na kineskom jeziku, rekao je režiser Ang Lee u subotu, nakon što je Peking naredio bojkot zbog prošlogodišnjih kontroverzi.

Kineski filmski regulator u kolovozu je bez objašnjenja najavio da će spriječiti kinesku filmsku industriju da sudjeluje na dodjeli nagrada Zlatni konj na Tajvanu, u svjetlu najnovijeg podizanja napetosti između Pekinga i tog otoka za koji tvrdi da je kineski.

Potez je uslijedio nakon što je prošlogodišnja dodjela uznemirila KInu i kineske zvijezde na ceremoniji kada je tajvanski režiser Fu Yue dao komentar u kojem podupire tajvansku formalnu nezavisnost.

"To nije lako komentirati, to svatko zna. Naravno da je gubitak koji se može vidjeti na crvenom tepihu ili među radovima koji sudjeluju na filmskom festivalu, rekao je direktor festivala Lee, koji je rođen na Tajvanu.

"Naravno, najbolja djela...osobno mislim da su jednako dobra kao i prošlih godina, još uvijek imamo vrlo dobre radove ove godine", dodao je.

"Naravno da nam je žao zbog manje filmova i sudionika ove godine, ali naše ruke su uvijek otvorene, sve dok si govornik kineskog i filmski režiser dobrodošao si".

Obiteljska drama "A Sun" tajvanskog režisera Chung Mong-honga i psihološki horor "Detention" zemljaka mu Johna Hsua bili su najveći pobjednici u subotu navečer, na ceremoniji koja je uglavnom bila lišena politike.

Hsu je kratko spomenuo mjesece antivladinih prosvjeda u Hong Kongu, koji su se pomno pratili u Tajvanu, rekavši da zbog tih događaja "ne smijemo zaboraviti kako smo postigli našu slobodu".

Ovo je prvi puta da kineski filmovi nisu bili nominirani od 1996., godine u kojoj je film "In The Heat Of The Sun" Jiang Wena bio prvi film iz Kine koji je sudjelovao  na događaju.

Zlatni konj ustanovljen je 1962. i smatra se jednom od najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji na kineskom jeziku, a prijave uglavnom dolaze iz Kine, Hong Konga i Tajvana.

Prošle godine je pobijedio kineski film "Dying to Survive", a za najboljeg režiesera proglašen je Kinez Zhang Yimou za film "Shadow".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of