ZAGREB

Lisinski u novoj sezoni od subote ponovo u Dvorani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u subotu 25. rujna nakon obnove ponovo otvara vrata s oratorijem Josepha Haydna "Stvaranje svijeta", koji je ujedno dao simboličan slogan bogatom programu sezone 2021./22. s nizom koncerata svjetske i domaće glazbene reprezentacije.

Povratak u dvoranu nakon provedene sanacije oštećenja nastalih u potresu najavio je na konferenciji za novinare u utorak ravnatelj KD Lisinskog Dražen Siriščević. Istaknuo je da je Dvorana bila pod ključem 237 dana u prošloj te 268 dana u ovoj godini, no da za to vrijeme "glazba nije utišana", jer Lisinski "ne zna za predaju, ne zna za malodušje te i u najgorim situacijama uvijek nalazi izlaz".

Tijekom tog razdoblja Lisinski je glazbu preselio na otvoreno kraj dvorane, gdje su u sklopu programa Lisinski Atrium održana 22 koncerta koje je pogledalo pet tisuća gledatelja, a dio prihoda od ulaznica, 20 tisuća kuna, bit će darovano Zakladi za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koji nosi ime djevojčice Anamarije Carević poginule u zagrebačkom potresu, rekao je.

Glazba se nakon radova od subote vraća u dvoranu, no Siriščević je naglasio kako je riječ tek o djelomičnoj obnovi kojom je sanirano samo ono što je oštećeno u potresu. Dvorana traži temeljitu obnovu kako bi bila dovedena do razine kakvu je imala u vrijeme kada je 1973. otvorena kao jedna od najboljih i najopremljenijih koncertnih dvorana u Europi, upozorio je.

U Dvoranu samo s covid-putovnicama

Unatoč okolnostima, nova sezona "Lisinski subotom" osmišljavana je "kao da je sve normalno", a donosi nastupe najvećih svjetskih orkestara, dirigenata i solista te hrvatske glazbene reprezentacije u 12 koncerata za koje je Siriščević istaknuo kako je ovaj puta siguran da će svih dvanaest biti održano.

"U ciklusu se uvijek trudimo zadovoljiti dvije stvari: prvo, da imamo kvalitetu, a drugo, da imamo sve glazbene oblike, od vokalnih kompozicija, do instrumentalnih, vokalno-instrumentalnih, pa do glazbeno scenskih, a sve ćemo to imati i ove godine, od solističkih nastupa do komornih sastava i orkestara, od malih formi do velikih formi", pojasnio je.

Za ulazak u dvoranu bit će potrebno pokazati covid-putovnice, a za one koji nisu cijepljeni, bit će dva sata prije početka u dvorani organizirano testiranje po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

Novu sezonu otvorit će u subotu 25. rujna Haydnov oratorij "Stvaranje svijeta" s nastupima Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i uz solističke nastupe Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca. Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj istaknula je kako je riječ o velikome spektaklu u kojemu će po prvi puta nakon dugo vremena Zbor i Orkestar HRT-a sudjelovati zajednički i u punome sastavu.

U dvorani će stotu obljetnicu osnutka 16. listopada obilježiti Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Nikše Bareze. U programu "Alumni 100" sudjelovat će Simfonijski orkestar MUZA-e, uz solističke nastupe violončelistice Jadranke Gašparović i Martine Filjak na glasoviru.

Obljetnica će prigodno biti obilježena repertoarom djela uglednih kompozitora koji su ujedno bili i profesori na akademiji, Stanka Horvata, Milka Kelemena te Natka Devčića, a Bareza je istaknuo kako će to biti prikladan hommage instituciji koja je imala ogromnu ulogu u razvoju glazbene umjetnosti u gradu Zagrebu.

Opera-basna, John Malkovich, Berlinska filharmonija

Na obnovljenim veličanstvenim orguljama Lisinskoga prvi će 13. studenoga zasvirati jedan od najvećih orguljaša svijeta, Cameron Carpenter. U sezoni 2021./22. Lisinski subotom, između ostaloga, donosi i gostovanje Slovenske filharmonije (23. listopada), sopranistice Sumi Jo, koja će 30. listopada nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve (5. veljače 2022.), kao i tradicionalni nastup Ive Pogorelića (12. ožujka).

Siriščević je posebno najavio i operu basnu "Životinjska farma" I. Kuljerića u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Mladena Tarbuka 27. studenoga. Izdvojio je i gostovanje Johna Malkovicha, koji će 4. prosinca, "naoružan prostačkim rukovetom glazbenih uvreda, 'uskočiti' u ulogu zlobnog kritičara koji vjeruje da su djela Beethovena, Chopina, Prokofjeva i sličnih šaka jada".

U dvoranu se vraća i Zagrebačka filharmonija, te mnogi izvođači koji tijekom posljednjih godinu i pol tu nisu mogli nastupiti, među kojima se još izdvaja i gostovanje Berlinske filharmonije 19. veljače 2022., "svjetskih prvaka glazbene umjetnosti i jednog od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe". Berlinska filharmonija u Zagrebu je nastupila 1941. i 1943. a na "povijesnom koncertu" nakon osam desetljeća, u Lisinskom će orkestrom ravnati umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Kirill Petrenko.

Sezonu će 2. svibnja zatvoriti orkestar mladih Gustav Mahler, kojim će ravnati jedan od najvećih dirigenata današnjice Myung-Whun Chung.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater