ZAGREB

Izložbu Umjetničkog paviljona "Zagreb, grad umjetnica" u Trstu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjetnički paviljon u Zagrebu od 1. listopada do 12. prosinca u Trstu predstavlja izložbu "Zagreb, grad umjetnica", što je prvo veliko, grupno predstavljanje hrvatskih umjetnica u Italiji.

U izboru povjesničarki umjetnosti Ljerke Dulibić, Ivane Mance i Radmile Ive Janković predstavlja se 48 umjetnica koje su ostavile trag u kulturnom i umjetničkom životu Zagreba.

Izložba je bila je postavljena u Umjetničkom paviljonu  prošle godine od početka veljače do potresa 22. ožujka, a u Trstu se realizira u suradnji s Civico Museo Revoltella, Galleria d'Arte Moderna.

Riječ je o prvoj izložbi od samostalnosti Republike Hrvatske, koja je u velikom vremenskom rasponu, od 1899. do 2019. prikazala radove hrvatskih umjetnica koje su na razne načine povezane sa Zagrebom, od rođenja i studija do stvaranja ili izlaganja.

Kako se napominje u najavi, osnovna ideja bila je ponuditi povijesni i kritički presjek iz opusa likovnih umjetnica koje su djelovale i ostavile trag u kulturnom životu grada Zagreba.

Unutar odabranog vremenskog raspona generacije umjetnica predstavljene su u trima većim cjelinama - prva obuhvaća generacije koje su djelovale do Drugoga svjetskog rata, druga one koje su s izložbenom aktivnošću započele nakon Drugoga svjetskog rata i treća s umjetnicama koje su na scenu stupile početkom sedamdesetih godina i kasnije te većinom djeluju i danas.

Izložba donosi 64 rada iz svih medija umjetničkog izražavanja – od klasičnih slikarstva i kiparstva, do suvremenih načina umjetničkog izražavanja – videoperformansa, zvučnih i videoinstalacija.

Među ostalim, izloženi su radovi,  Anke Bestall, Slave Raškaj, Line Crnčić Virant, Naste Rojc, Mile Wod,  Ivane Tomljenović Meller, Ksenije Kantoci, Marte Ehrlich, Mile Kumbatović, Milene Lah, Vere Josipović, Vesne Sokolić, Borke Avramove, Vere Dajht Kralj, Tonke Petrić, Marije Ujević, Goranke Vrus Murtić, Nives Kavurić Kurtović, Zdenke Pozaić, Sanje Iveković, Jadranke Fatur, Nevenke Arbanas,  Nine Ivančić, Vlaste Delimar, Amele Frankl, Ksenije Turčić, Mirjane Vodopije, Vlaste Žanić, Ane Hušman i Andreje Kulunčić s kolektivom ISTE.

Izložba u Trstu ostvarena je zahvaljujući suradnji Zagreba i Trsta, uz podršku Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu. Svečano otvaranje za uzvanike je 30. rujna, a dan kasnije otvara se za širi krug posjetitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum