ZAGREB

Izložba “Prepredene fikcije” u Galeriji Miroslav Kraljević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba “Prepredene fikcije”, koja obuhvaća radove triju umjetnica Farah Al Qasimi, Ilane Harris-Babou i Stefanie Moshammer, otvara se 24. rujna u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević.

Riječ je o produkciji kolektiva Organ Vida, koja se realizira u drugoj festivalskoj 'off godini', nakon uspješno završenog 11. izdanja tog festivala, gdje su u okviru teme "Neodlučne slike” otvorena pitanja transformacije vizualne kulture i umjetnosti uslijed razvoja novih tehnologija.

Izložbom autorica koje "prisvajaju komodificirane moduse reprezentacije da bi kritizirale paradokse suvremenog života", Organ Vida u drugoj festivalskoj off godini nastavlja istraživati kontradikcije, ali i estetički potencijal tih područja.

"Kroz popularne formate poput beauty vloga ili reality showa umjetnice obrađuju trendove s kojima smo praktički svakodnevno u doticaju, ali ih uglavnom ne konzumiramo kritički – brzu modu, kozmetičke novitete, zdravu prehranu ili spiritualizam", najavljeno je. 

"Svjesne ograničenosti individualnog otpora i dometa kritike koju umjetnost može uputiti masovnoj proizvodnji i pretjeranoj, pasivnoj potrošnji, umjetnice se okreću humoru, groteski i apsurdu, a predstavljeni radovi stoga funkcioniraju kao vizualne parodije suvremene potrošačke kulture", dodaje se.

llana Harris-Babou, interdisciplinarna američka umjetnica koja radi u mediju skulpture, instalacije i videa, u svom radu "Iscrpljenost odlukama" stavila je fokus na wellness industriji, a središnji dio rada video u kojem umjetničina majka parodijski uprizoruje beauty vlogericu.

Film "Um Al Nar“ je horor komedija u kojoj suvremena umjetnica Farah Al Qasim iz Dubaija, čiji je rad predstavljan u mnogim prestižnim svjetskim izložbenim prostorima, kroz izmišljeni reality program prikazuje i prokazuje kontradikcije suvremene svakodnevice Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Austrijska vizualna umjetnica Stefanie Moshammer u projektu "Volimo svoje kupce" usmjerava se na kritičko propitivanje modne industrije i tzv. brze mode te efekt takve proizvodnje i konzumacije na našu svakodnevicu, percipirajući odjevne predmete kao socijalne objekte koji mogu prenijeti različita društvena i kulturna značenja.

Kustosi/ce izložbe, otvorene do 15. listopada, su Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum