ZAGREB

Izložba posvećena Andriji Mauroviću 30. rujna u Beogradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Stari Mačak, još jednom (ili - prvi put) u Beogradu", u cijelosti posvećena strip-stvaralaštvu najvažnijeg hrvatskog autora i crtača stripova Andrije Maurovića, otvara se 30. rujna u Beogradu.

Prva prezentacija Maurovića u Beogradu galerijskim putem, postavlja se u sklopu 19. Međunarodnog salona stripa, najveće strip-manifestacije na ovom području.

Na ukupno 33 panoa u Galeriji Studentskog kulturnog centra posjetitelji će moći vidjeti više od tristotinjak izložaka, kojim je predstavljen Maurovićev rad na stripu, kao i njegovi odjeci.

Kustos izložbe Veljko Krulčić ističe kako je to prva cjelovita, ali i samostalna galerijska prezentacija Maurovića u Beogradu, u istom prostoru gdje je 1981. bila planirana izložba njegovih slika i platna velikog formata, ali je te godine umro i sve je otkazano.

"Na izložbi predstavljam neka od svojih novih otkrića vezanih za Maurovića, poput stripova koje je crtao od 1925. do 1935. godine, prije "Vjerenice mača" koji je u svibnju 1935. počela izlaziti u Novostima i dosad je smatrana kamenom temeljcem njegova stvaralaštva", rekao je za Hinu. 

Krulčić, novinar, izdavač i povjesničar stripa kaže i da se prvi put zasebno i u cjelini predstavljaju zaglavlja stripova koji su pratili njihovo izlaženje u novinama i strip-listovima, te se naglašava njihova umjetnička, likovna i stripovska kvaliteta i vrijednost.

Čitatelji su se grabili za nastavke Maurovićevih stripova

Kako se ističe na stranicama beogradskog salona,  Andrija Maurović (Muo u Boki kotorskoj, 1901. – Zagreb, 1981.) bio je veliki slikar i još veći umjetnik stripa koji je svojim nadahnutim strip serijama podsticao maštu mladih još prije Drugog svjetskog rata, podučavajući je o pobjedi pravde, istine i dobra nad zlom.

"Poznatiji kao ilustrator, crtač stripova i slikar reklama, svojim je prepoznatljivim slikarskim rukopisom neodoljivo privlačio pažnju čitalaštva naslovnim stranicama knjiga, časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima", dodaje se.

Podsjeća se kako su po nadimku njegovog najpoznatijeg junaka Old Mickey, Maurovića nazivali Stari mačak, "a taj Stari mačak, u suradnji sa sjajnim tekstopiscem novinarom Franjom Fuisom, koji se potpisivao kao FRA MA FU znao je tako uzbuditi čitatelje, da su se nastavci njegovih stripova u pravom smislu riječi grabili od prodavača novina".

Organizator izložbe je udruga za popularizaciju hrvatskog stripa "Art 9", koja od 2009. dodjeljuje nagrade za životno djelo Andrija Maurović. Likovno oblikovanje izložbe, koja će biti otvorena do 15. listopada, potpisuje David Ivić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater