RIJEKA

Predstavljena izložba "Moda i strip" u Muzeju grada Rijeke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U staroj zgradi Muzeja grada Rijeke u utorak je predstavljena izložba "Moda i strip" postavljena u sklopu završnice projekta Europska prijestolnica kulture - Rijeka 2020. i obilježavanja 100. obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje, a izloženo je više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu.

Među istaknutijim izlošcima publika na izložbi može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode. Izloženi su i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip "La Vilaine Lulu (Zločesta Lulu)" - jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. 

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota izrazila je zadovoljstvo što su se muzeji i galerije u Primorsko-goranskoj županiji ponovno otvorili i što publika napokon može doći pogledati ovu izložbu. "Muzejski prostori su covid sigurna mjesta i cijelo vrijeme se zaista maksimalno trudimo kako bismo provodili sve epidemiološke mjere", naglasila je. Kregar Šegota je rekla da su, u razdoblju dok su muzeji bili zatvoreni, snimili online vodstvo kroz tu izložbu, te je postavili na mrežne stranice Rijeke 2020.

Izložbe otvorene ovoga mjeseca, premda titula EPK u Rijeci formalno završava 30. travnja, ostaju otvorene i dalje te postaju nasljeđe projekta, napomenula je Kregar Šegota. 

Izložba "Moda i strip" ostaje otvorena do 16. lipnja.

Stara zgrada Muzeja grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle, sjedište ovog muzeja prije otvaranja Palače šećerane, obnovljena je u međuvremenu. Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović naveo je da je u uređenje uloženo tri milijuna kuna, od čega je 700 tisuća kuna pokriveno novcem iz europskih fondova. "Ovaj nam je prostor važan jer se radi o vrhunskom galerijsko-muzejskom prostoru u kojem će se, siguran sam, i u budućnosti održavati brojni kulturno-umjetnički programi", naglasio je. "Godina iza nas nije bila onakva kakvom smo je prvotno zamišljali, ali zajedničkim snagama i onako riječki tvrdoglavo postigli smo maksimum i na tome čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji EPK programa", zaključio je Filipović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini