ZAGREB

INTERLIBER Predstavljena knjiga Miroslava Škore "Glazba i autorsko pravo"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prva hrvatska znanstvena monografija o glazbi i autorskom pravu, knjiga Miroslava Škore "Glazba i autorsko pravo" predstavljena je u četvrtak na štandu Školske knjige na Interliberu Zagrebačkoga velesajma (ZV).

Knjiga Miroslava Škore čitatelju nudi uzbudljivo, zanimljivo, sadržajno i vrijedno putovanje od glazbenih prapočela, preko povijesti glazbenoga stvaralaštva i glazbene industrije do izazova, mogućnosti pa i nevolja, istaknuo je autor pogovora Slaven Letica dodavši kako je to posebno važno na malom hrvatskom glazbenom tržištu koje pojedinom glazbeniku i glazbenicima donosi digitalizacija i globalizacija.

Ocijenio je kako bi se knjigu sadržajno moglo nazvati hibridnom u pozitIvnom smislu te riječi. Ona je na neki način stvaralački izraz pisca-autora koji u sebi nosi dva dara i dvije strasti - glazbenu i spoznajnu.

Smatra kako knjigu ne bi mogao napisati autor koji u sebi kao organ nema spoznajni i znanstveni dar ili nagon.

"Urođena znatiželja i intuitivna potreba da spozna, a zatim objasni što se zbiva s autorstvom i autorskim pravima glazbenika u doba digitalizacije ima za rezultat ovu znanstvenu monografiju o autorstvu kao neotuđivom nematerijalnom vlasništvu glazbenoga autora.

Profesorica Ekonomskoga fakulteta u Osijeku Anita Freimann ocijenila je kako je praznina u zaštiti autorskih prava nastala kao posljedica dvaju čimbenika – digitalizacije i globalizacije.

Miroslav Škoro rekao je da je knjigu napisao za sve hrvatske glazbenike kako bi, osim obveza, upoznali i svoja prava.

Knjigu, koja je Škorina doktorska disertacija, objavila Školska knjiga.

Miroslav Škoro hrvatski je glazbenik i potencijalni kandidat na hrvatskim predsjedničkim izborima.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter