ZAGREB

INTERLIBER Predstavljen roman Hrvoja Hitreca "Luka od Sigeta"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povijesni roman za djecu i mladež hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca "Luka od Sigeta" predstavljen je u petak na štandu Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Roman su predstavili povjesničarka književnosti Dubravka Težak, autor Hrvoje Hitrec, slikar koji je dizajnirao roman Jenio Vukelić i urednica knjige Miroslava Vučić, a tekstove iz romana interpretirao je dramski umjetnik Silvio Vovk.

Roman "Luka od Sigeta" pripovijeda o kobi istaknutih kršćanskih vitezova te o turskim i tatarskim zapovjednicima, njihovim sukobima i suparništvima, istaknula je Težak.

Naglasila je da Hitrec ne donosi crno-bijelu sliku događaja, nego i osvajače oslikava kao ljude od krvi i mesa s njihovim vrlinama i manama, a posebnu pozornost posvećuje povijesnim osobama – Nikoli Šubiću Zrinskom, sulatanu Sulejmanu i velikom veziru Sokoliviću.

Težak smatra da je roman Hrvoja Hitreca pravi mali literarni dragulj, koji je oslikao Jenio Vukelić.

Hitrec je podsjetio da je ovaj povijesni roman dio njegova projekta u kojem prikazuje hrvatsku povijest od 20. do 7. stoljeća. Radnju romana gradio sam, istaknuo je, na povijesnim činjenicama, a njezin fikcijski dio znatnim dijelom posudio sam od Nikole Zrinskog VII.

Obrana Sigeta prije četiri stoljeća istovjetna je obrani Vukovara, naglasio je Hitrec dodavši kako se u mnogim stvarima hrvatska povijest ponavlja.

U romanu "Luka od Sigeta" Hitrec pripovijeda o vremenu osmanlijske najezde na Hrvatsku i Ugarsku. Nakon pada Sigeta, Luka Janković biva zarobljen, no život mu poštedi Mehmed paša Sokolović.

U zamjenu za život dvanaestogodišnji Luka dobiva tešku i tužnu zadaću. On na rasklimanim seljačkim kolima mora u tabor ugarske vojske na sjeveru Mađarske odvesti škrinju tajnovita sadržaja.

Na svojem pustolovnom putu prisjeća se tragedije Sigeta u kojem je odrastao kao sin imućnoga trgovca, posljedica pada utvrde te sudbine malobrojnih preživjelih branitelja i stanovnika Sigeta, među kojima i djevojčice Jelene koju je beg Badančević odveo u Bosnu.

Roman "Luka od Sigeta" (173 str.) objavila je Školska knjiga.

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Autor je više romana, među kojima i romana "Eko, eko", "Matko na štakama", "Humandel" te serijala o Smogovcima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter