ZAGREB

Hit-knjiga Davida Attenborougha "Život na našem planetu" uskoro na hrvatskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova knjiga Sir Davida Attenborougha "Život na našem planetu - Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti", remek-djelo slavnog britanskog prirodoslovca i televizijskog autora s novom porukom upozorenja čovječanstvu, izlazi na hrvatskome 15. listopada u izdanju Školske knjige.

Knjiga će u svijetu biti objavljena 1. listopada, kad izlazi i istoimeni Netflixov dokumentarni film, a kako se ističe u najavi, riječ je o remek-djelu u kojemu najpoznatiji televizijski prirodoslovac svjedoči o klimatskoj krizi, šalje alarmantna upozorenja, ali i budi optimizam porukama da još stignemo spasiti planet.

"Svaki je dokumentarni film Davida Attenborougha upozorenje čovječanstvu, svaka je njegova knjiga uspješnica jer znalački, mudro i argumentirano upozorava na štetu koju naša civilizacija čini planetu Zemlji", napominju iz Školske knjige, koja djelo objavljuje u prijevodu Dubravke Pleše.

U svojoj najnovijoj knjizi "Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti", i istoimenu dokumentarnom filmu koji je naručio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili, te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

Britanski izdavač Ebury opisao je "Život na našem planetu" kao Attenboroughovu "ostavštinu". "To je Davidovo remek-djelo, knjiga s velikim srcem i opomenom te s porukom koju svijet danas treba više nego ikad", naglasio je izdavač Albert DePetrillo. 

Najnovija knjiga 94-godišnjeg prirodoslovca, redatelja i producenta podijeljena je u pet cjelina: 'Naša najveća pogreška', 'Moje svjedočanstvo', 'Što nas čeka?', 'Vizija budućnosti – Kako svijet ponovno učiniti divljim' i 'Naša najveća prilika'. Attenborough u knjizi piše o svojoj karijeri dokumentiranja prirodnog svijeta (od 1937. na BBC-u) i iznosi vlastita zapažanja iz prve ruke o propadanju okoliša i bioraznolikosti planeta.

"Živimo udobnim životima u sjeni katastrofe za koju smo sami odgovorni. Tu katastrofu uzrokuje upravo ono što nam omogućuje da živimo udobnim i ugodnim životima. I potpuno je prirodno nastaviti živjeti ovako sve dok ne bude postojao uvjerljiv razlog da to ne činimo i jako dobar plan za neki drugi, alternativan način. Upravo sam zato napisao ovu knjigu", navodi britanska televizijska zvijezda i jedan od najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca.

"Divlje smo zamijenili pitomim. Zemlju smatramo svojim planetom, kojim čovječanstvo upravlja u korist čovječanstva. Malo smo mjesta ostavili za ostatak živog svijeta. Pravi je divlji svijet – onaj koji ne pripada čovjeku – nestao. Pregazili smo Zemlju", tvrdi Attenborough. Njegova knjiga, opremljena s pedesetak fotografija, sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo.

No knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost. David Attenborough opisuje kako da počnemo ispravljati stvar: "Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja".

"Kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili. Svijet ponovno moramo učiniti divljim", poručuje u svojoj novoj knjizi sir David Attenborough, kojega su gledatelji BBC-a proglasili najvećom živućom britanskom ikonom, a čitatelji časopisa Reader's Digest Britancem kojemu se najviše vjeruje.

David Attenborough šest desetljeća radi na BBC-u i autor je uspješnica "Pustolovine mladog prirodoslovca", "Putovanja na drugi kraj svijeta", "Život u zraku" i "Život na Zemlji". Za BBC je snimio niz serijala, među kojima se ističu "Život na Zemlji" (1979.), "Živi planet" (1984.), "Iskušenja života" (1990.), "Privatni život biljaka" (1995.), "Život ptica" (1998.), "Plavi planet" (2001.), "Život sisavaca" (2002.), "Planet Zemlja" (2006.) i "Hladnokrvni život" (2008.).

Attenborough je ovih dana srušio i Guinnessov rekord: u nešto više od četiri sata skupio je milijun pratitelja na Instagramu, platformi koju je odlučio iskoristiti kako bi senzibilizirao najširu javnost za goruće ekološke probleme i opasnost od kataklizme, o čemu govori i u svojoj novoj knjizi.    

"Objavljivanje knjige Davida Attenborougha smješta Školsku knjigu u sam vrh najvažnijih nakladnika u svijetu kojima je povjerena ova časna zadaća. Sir David Attenborough je u non fiction literaturi ono što su Shakespeare ili G. R. R. Martin u književnosti. Čitaju ga svi; svi ga cijene i strepe od njegovih knjiga i dokumentarnih filmova", izjavila je urednica hrvatskog izdanja Miroslava Vučić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater