ZAGREB

Film "Tvornice radnicima" osvojio Grand Prix na DokuFestu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića "Tvornice radnicima" osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu. 

"Žiri je jednoglasno odabrao dokumentarac koji otkriva složenu i univerzalnu dinamiku mikrokozmosa u kojem je ljudska solidarnost dovedena u pitanje brutalnim društvenim silama, koristeći osjetljiv pristup i preciznu promatračku kameru", ističe se u obrazloženju nagrade Balkan Dox.

U središtu su radnici koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak. Prateći situaciju iznutra, redatelj se fokusira na dilemu današnjeg radništva o tome može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san.

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta. Dosad je osvojio, među ostalim, nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu.

Nagrađen je i kao najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu CROSSING EUROPE u Linzu te dobitnik Oktavijana za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. 

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini