ZAGREB

DA2: Film "Jorn Utzon: čovjek i arhitekt" najinspirativniji na festivalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni žiri DA2 Film Festivala proglasio je film "Jorn Utzon: čovjek i arhitekt" redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow najinspirativnijim, a posebno priznanje dodijelio je filmu "Mau", redatelja Benjija i Jona Bergmanna.

Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt)  su između osam filmova  jednoglasno dodijelili nagradu Iskra filmu „Jørn Utzon: Čovjek i arhitekt“.

"Otkrivajući zakulisne borbe i odluke koje je Jørn Utzon donosio kao arhitekt i obiteljski čovjek, ovaj film iznimno uspješno gradi intiman i empatičan portret istinskog vizionara čiji karakter i životne odluke nadahnjuju baš kao i njegova kultna zgrada operne kuće u Sydneyu", obrazložili su.

Lene Borch Hansen, jedna od redateljica filma, zahvalila je festivalu, žiriju i publici, ustvrdivši kako je on napravljen s mnogo ljubavi. Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

Posebno priznanje dodijelio je filmu "Mau" zbog njegove "sposobnosti da nadahne mlade naraštaje da sami kreiraju vlastiti život i razmišljaju izvan okvira dok traže kreativna rješenja za ekološku krizu".

Redatelj Benji Bergmann koji je osobno predstavio film rekao je da je to prvi film koji je snimio s bratom i nada se da će ga podijeliti sa što više ljudi, te ih uključiti u zanimljive razgovore, kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta.
Festivalski filmovi mogu se do 1. studenog pogledati online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Organizatori upravo završenog festivala podsjetili su kako je publika u proteklih pet dana mogla vidjeti zanimljive filmove o kreativcima iz svijeta mode, arhitekture, dizajna i fotografije, uz zanimljive razgovore s posebnim gostima.

Treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala zatvorio je u utorak u Uraniji film "Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti, uz razgovor o magičnom Fellinijevom svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter