ZAGREB

Prijave za filmsku nagradu Oktavijan do 30. studenog

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) poziva filmske djelatnike da do 30. studenog prijave svoje filmove za nagradu "Oktavijan" koja se ove godine dodjeljuje trideseti put.

Filmski autori i produkcijske kuće mogu se prijaviti putem obrasca kojega mogu pronaći putem web stranica Društva, a sve će prijavljene filmove odgledati i ocijeniti deseteročlana selekcijska skupina HDFK-a. 

Konkuriraju svi hrvatski premijerno i javno prikazani filmovi tijekom 2021. godine u Hrvatskoj, od 1. siječnja do 31. prosinca.

Deset najboljih po svakoj kategoriji ocjenjivat će preostali, unaprijed prijavljeni, članovi Društva. Da bi se Oktavijan mogao dodijeliti u svakoj pojedinačnoj kategoriji treba glasovati najmanje deset kritičara.

Filmovi u svim kategorijama ocjenjuju se ocjenom od jedan do pet putem glasačkog listića s popisom svih filmova u konkurenciji, a potom se izračunava prosječna ocjena. 

Film s najvišom prosječnom ocjenom dobitnik je Oktavijana, s tim da ta ocjena ne smije biti niža od 3,5. 

Ocjene se objavljuju na službenim mrežnim stranicama Društva www.hdfk.hr i zonafilma.com, a javno će biti objavljene prilikom svečane dodjele nagrada autorima najboljih filmova početkom 2022. godine.

Godišnja nagrada Oktavijan dodjeljuje se u kategorijama dugometražnog filma - igranog i dokumentarnog, također igrane i dokumentarne naslove kratkog i srednjeg metra, potom Oktavijan za (kratki, srednjometražni i dugometražni) animirani film, eksperimentalni film, namjenski film te za najbolju manjinsku koprodukciju.

Nagrada Oktavijan jedina je hrvatska filmska nagrada koja kontinuirano prati cjelokupnu domaću kinematografiju što ju čini najrelevantnijom i najreprezentativnijom hrvatskom filmskom nagradom, ističe se u priopćenju.

Od 2019.  nagrade se dodjeljuju samostalno kako bi se osigurala veća medijska vidljivost nagrađenim filmovima, ali i aktivnostima Društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter