ZAGREB

Etnografski muzej i Hrvatski prirodoslovni muzej oštećeni u potresu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizu zagrebačkih muzeja pogođenih jučerašnjim potresom pridružuju se Etnografski muzej, gdje je najviše stradalo stubište, i Hrvatski prirodoslovni muzej u gornjogradskoj palači Amadeo.

Uz stubište, u Etnografskom muzeju najviše su oštećeni radni prostori na  drugom, trećem i četvrtom katu, a dosta je napuknuća na zidovima, posebno na spojevima zidova i stropova i to po cijelom prostoru, od izložbenog dijela do uredskog i dijela depoa.

Na freskama Otona Ivekovića u kupoli središnjeg prostora, vidljive su dodatne pukotine, unutar izložbenog prostora razbijena su stakla na vitrinama, dio predmeta je ispao i oštetio se. U samim depoima je najviše oštećena keramika i predmeti od stakla i gline.

Iz Etnografskog kažu  da očekuju dolazak stručnjaka koji bi trebali detaljnije pregledati krovove i dimnjake, iako na njima nema vidljivih šteta koliko se moglo procijeniti.

Točnu procjenu štete moći će napraviti tek kada kustosi i restauratori detaljno pregledaju sve predmete, no zbog najnovijih preporuka vezanih uz širenje koronavirusa ne planiraju veće akcije na uređenju prostora dok se za to ne steknu uvjeti.

Oštećenja su fotografirana, isključen je plin te su postavljeni natpisi da se ne hoda i ne parkira ispred zgrade.

Prednja fasada, iako obiluje skulpturama i arhitektonskom plastikom, nema oštećenja, zahvaljujući nedavnoj obnovi pročelja i krovišta, kao i na obnovljenom i krovištu Muzeja s kupolom.

Štete u depoima u tavanskim dijelu su također minimalizirane zahvaljujući novim oblogama, no ipak je više lako lomljivih predmeta stradalo.

"Etnografski muzej je izradio cjelovitu projektnu dokumentaciju za nastavak obnove zgrade muzeja a upravo ovakve situacije pokazuju koliko je važno ulagati u građevinsko održavanje i opremanje tako važnih spomenika kulture kao što su muzeji", ističu iz Muzeja.

Muzej je smješten na Mažuranićevom trgu, u reprezentativnoj secesijskoj palači, nekadašnjem Trgovačko-obrtnom muzeju otvorenom 1904. godine.

Velika oštećenja i u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Hrvatski prirodoslovni muzej izvijestio je da je gornjogradska palača Amadeo, njihov dom, pretrpio velika oštećenja na 1. i 2. katu zgrade - u stalnom postavu po kojemu je poznat generacijama te na eksponatima s aktualnih izložbi.

"Najstariji prirodoslovni muzej u Hrvatskoj tako dijeli tužnu sudbinu brojnih muzejskih i kulturnih institucija smještenih u nepokretnoj spomeničkoj baštini Grada", napominju.

Iz Muzeja vjeruju da će značajna šteta koja je nastala biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije povodom rekonstrukcije i dogradnje same palače koja uskoro slijedi.

U toj povijesnoj plemićkoj palači na bedemima Gornjega grada od 1797. do 1834. je djelovalo prvo zagrebačko javno kazalište, Amadeov teatar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini